Zanimljivosti

Suze pod mikroskopom su kao umjetnička djela

Fotografkinja Rouz-Lin Fišer je pokušala da ispita “Topografiju suza”, skupila je različite vrste suza, stavila ih pod mikroskop i pokazala svijetu.

“Započela sam ovaj projekat prije pet godina, tokom perioda u kojem sam isplakala puno suza, zbog mnogo promjena i gubitaka, tako da sam imala višak sirovina. Tako sam doživjela trenutak kada sam odjednom samo pomislila, kako suza izgleda izbliza?”, ispričala je umjetnica.

Kada je stavila jednu od svojih suza na slajd, osušila ju je i stavila pod standardni mikroskop.

“Bilo je jako zanimljivo. Izgledalo je kao pogled iz vazduha. A onda sam se zapitala da li bi suza tuge izgledala drugačije od suze radosnice? I da li bi one mogle da se uporede sa suzama koje nastaju dok sjeckamo luk?”

Ovo razmišljanje je završilo pokretanjem višegodišnjeg fotografskog projekta u kojem je Fišer prikupila i fotografisala više od 100 svojih suza i suza drugih volontera, uključujući i suze bebe.

Sa naučne strane, suze se dijele na tri različita tipa, na osnovu porijekla. Suze tuge i suze radosti su suze duševne tuge koje su podstaknute ekstremnim emocijama, bilo da su pozitivne ili negativne. Bazalne suze se kontinuirano ispuštaju u malim količinama kako bi rožnjača ostala vlažna, a refleksne suze izlučuju se zbog raznih iritacija – prašine, luka ili suzavca.

Sve suze sadrže različite biološke supstance (uključujući ulja, antitela i enzime) koje se ispuštaju u slanoj vodi, ali Fišer je uvidjela da suze iz svake različite kategorije uključuju takođe i različite molekule. S druge strane, ispostavilo se da je uključeno i mnogo više varijabli, tako da dvije suze identičnog sastava mogu pod mikroskopom izgledati potpuno različito.

Proučavanje suza tokom toliko vremena navelo je Fišer da na njih gleda kao na nešto više od slane vodice koju ispuštamo u određenim trenucima.

“Suze su medij našeg prvobitnog jezika u teškim trenucima, nepopustljivim kao što je smrt ili osnovnim kao što je glad ili kompleksnim kao što je proces sazrijevanja. To je kao da svaka od naših suza nosi mikrokosmos kolektivnog ljudskog iskustva, kao jedna kap u okeanu”, smatra Rouz-Lin Fišer.

Send this to a friend