Zanimljivosti

Švajcarska će napraviti svoj grad-hotel

Švajcarska će, kako je planirano, naredne godine dobiti grad-hotel. Za razliku od našeg Svetog Stefana koji se nalazi na poluostrvu u Jadranskom moru, Švajcarci svoj eksluzivni turisktički kompleks planiraju da izgrade u brdima u blizini granice sa Italijom.

Koripo je najmanja opština Švajcarske koja se nalazi u dolini Versaske i prostire se na nešto više od 7 kvadratnih kilometara, a broji samo 12 stanovnika. Uprkos tome, ima svoj grb, crkvu i restoran, kao i gradsko vijeće sastavljeno od tri stanovnika, pa čak i gradonačelnika.

Nekada je ovo mjesto bilo u sklopu veće zajednice Vogorna, ali se otcijepilo 1822. godine. Tada je tu živjelo oko tristotinak stanovnika.

Populacija Koripa se tada uglavnom bavila stočarstvom, ali zbog manjka prirodnih resursa, dostupne hrane i raspoloživih poslovnih prilika ona se sistematski smanjivala u posljednjih 150 godina.

Danas ovde stalnu adresu ima tek 12 osoba, koje su u prosjeku stare 75 godina.

U želji da spriječe izumiranje ovog šarmantnog mjesta udaljenog dvadesetak kilometara od granice s Italijom, lokalne vlasti odlučile su da napuštene kuće pretvore u hotel.

Hotel bi trebalo da otvori svoja vrata turistima sljedeće godine, a noćenje bi trebalo da košta oko 100 do 150 švajcarskih franaka.

Lokalno stanovništvo nije oduševljeno tom idejom i ne misli da će ona uroditi plodom.

Koripo se već više od trideset godina nalazi na spisku švajcarskih zaštićenih mjesta, ali broj njegovih stanovnika i dalje opada.

Razlog za to možda se krije u nedostatku odgovarajuće infrastrukture. Korpio ima problema s dostavom vode za piće, a i posljednja škola zatvorena je pedesetih godina prošlog vijeka.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend