Zanimljivosti

Sveštenik iz Bavarske koristi viski da privoli muškarce da dolaze u crkvu

Sveštenik Tomas Ešenbaher (53) iz Hamelburga u njemačkoj regiji Bavarska, našao je veoma zanimljiv i način da privoli muške članove njegove crkvene zajednice da posjećuju crkvu.

Kako je i sam veliki obožavalac viskija, sveštenik je primijetio da se priče o Bogu i religiji mnogo lakše pokreću kada je u razgovor uključen i škotski viski.

Nakon visikija, smatra sveštenik, pažnja ostaje na pričama o bogu i crkvi nakon čega je odlučio da to alkoholno piće iskoristi kao sredstvo za privlačenje sugrađana na mise.

Nedavno je objavio da će organizovati viski seanse, a prvih 30 mjesta je rasprodato je za par minuta!

“Događaji kao što je čitanje Biblije jednostavno nemaju efekta, ali s viskijem mnogo lakše dolazim do vjernika i kod njih se mnogo efekasnije bude teme i interesovanja za Boga i crkvu”, rekao je Ešenbaher njemačkim medijima.

Tokom njegove (svešteničke) seanse, koja traje tri sata, viski ne služi samo kao pokretač tema za razgovor o religiji, već, kako Tomas tvrdi, i da uspori tempo brzog života u kojem se nalaze pripradnici njegove zajednice.

“Vrijeme u kom živimo je postalo previše brzo. Stalno nastojimo da sve obaveze završimo za osam sati, a često je to nemoguće. Viskiju je potrebno najmanje deset godina da bi bio dobar. Tako i ova moja poruka nije samo kratkog roka”, poručio je sveštenik vjernicima.

Tokom seanse, sveštenik služi pet vrsta viskija, od čega četiri potiču iz Škotske i jedan iz Bavarske. Iako seanse traju tri sata, sveštenik ističe da tokom njih ne primorava svoje vjernike da poštuju vjeru.

“Ne guram nikome Bibliju u ruke i naređujem da mora da čita. Ova moja viski seansa nije namijenjena da bi se vjera shvatila kao nauka, već da bi se mogla osjetiti iz dubine duše”, poručio je Ešenbaher.

Iako je dobio par kritika, Tomas je postao omiljen u svojoj zajednici bar, kod muškog dijela zajednice.

Send this to a friend