Zanimljivosti

Tajna iz dubine jezera: Da li je ovo osmo svjetsko čudo?

Sedam svjetskih čuda, preimenovanih u sedam čuda antičkog svijeta, predstavljaju popis veličanstvenih dostignuća u arhitekturi i građevini. Kako civilizacija vremenom napreduje, tako postoji nekoliko takvih popisa djela ljudi, i djela prirode.

Jedno od takvih čuda prirode su bijele (Te Tarat) i roze (Te Otukapuarangi) terase Novog Zelanda, koje su nažalost uništene u erupciji planine Taravere 1886. godine.

Da li ih taj nesrećni događaj eliminiše iz konkurencije? Jedna novija studija sa Novog Zelanda otkriva da odgovor može biti “da i ne”.

Priča se da je, prije erupcije planine Taravera, zbog silicijumskih prirodnih terasa, koje vode do obale jezera Rotomahana, sunčeva svjetlost izazivala efekat koji je činio da stijene svijetle sjajnim bijelim i blistavim ružičastim bojama. Nažalost, boje su uhvaćene samo na platnima slikara, a najpoznatije je djelo “Pink terase” Čarlsa Blumfilda.

Ekspedicije iz 2011. godine su tvrdile da su pronašle ostatke terasa na dnu jezera Rotomahana, ali ponovljene studije temeljene na podvodnim fotografijama utvrdile su da su uništene ili da ih tamo nema.

Njihova teorija tvrdi da su ostaci terasa zakopani na manje od 15 metara uz obalu jezera. Ta teorija je, međutim, odbačena posljednjom studijom.

Istraživači, predvođeni autorom studije Kornelom de Rondeom i njegovim timom geologa, koristili su istorijske fotografije, mape, anketu iz 1859. godine, sonar, seizmičke ankete i druge nove tehnologije za prikazivanje jezerskog dna i dokazivanje teorije da su ostaci terasa na dnu jezera.

Studija iz 2018. godine tvrdi da terase i dalje postoje, ali da se nalaze na dijelu jezera koje potpada pod teritoriju Maora i da je to najveći problem oko restauracije tih prirodnih svjetskih čuda.

Takođe, mnogi sumnjaju u istinitost studije, a cijela priča je protkana kontroverznim izjavama i dokazima koji neće pomoći u davanju konačnog odgovora.

Samo će vrijeme i dalja istraživanja pokazati da li su bijele i roze terase Novog Zelanda zaslužile da se nađu na listi prirodnih čuda svijeta.

Send this to a friend