Zanimljivosti

Tel Aviv: Prijestonica zabranjenih stvari u kojoj se svi dobro zabave

Izraelci u šali često kažu da se „u Halfi radi, u Jerusalimu moli, a u Tel Avivu zabavlja“. Suprotnost Tel Aviva i Jerusalima ne može biti veća! Jerusalim je grad vjernika, dok je Tel Aviv iz neke drugačije stvarnosti. Kažu da je to grad koji nikada ne spava i nazivaju ga Majamijem Bliskog istoka jer je podjednako lud i liberalan.

Užitak u jednom dahu

Ležerno moderan grad u zemlji dragocjene istorije već godinama je omiljena destinacija ljubitelja kulturne ostavštine, dugačkih plaža, zanimljivih ukusa i uzbudljivog noćnog života. Ako vam djeluje da je potrebno makar nedjelju dana kako biste upoznali sve čari Tel Aviva u pravu ste, ali mi otkrivamo kako i jedan dan u gradu slobode može da bude fantastičan.

Savršeno smješten na mediteranskoj obali, ovo bliskoistočno urbano mjesto brzo je postalo novi omiljeni međunarodni grad. Brilijantna modna scena, nevjerovatno opuštena atmosfera, veliki izbor vrhunskih restorana i noćni život koji parira onom sa Manhattana, Tel Aviv čini gradom u koji biste se sigurno vratili. Riječ opuštenost jeste njegov sinonim i predstavlja neodoljivu kombinaciju luksuza i grandža. Ne važi za klasično lijep grad, ali ono što mu nedostaje u estetici nadograđuje hedonistička energija koju svaka njegova ulica nosi.

Kulturološko šarenilo

Južno duž šetališta sačekaće vas najstariji dio Tel Aviva, Jafa, 4.000 godina stara morska luka koja odiše uzbudljivom istorijom. Kao tradicionalno arapski grad, Jafa je nekada bila ulazna kapija za jevrejski narod koji se doselio u zemlju, a danas je sjedište jedinstvenih prodavnica, muzeja i galerija kao i šarmantna turistička atrakcija čije ulice nose nazive horoskopskih znakova. Nerijetko, po njima umjetnici ostavljaju svoje instalacije pa ćete sigurno naići i na „viseću pomorandžu“ koja predstavlja opomenu umjetnika da priroda zaslužuje više pažnje od onoga što je pruženo.

Koliko je umjetnost na cijeni, pokazuje i starinski kvart umjetnika, takozvani umjetnički lavirint u kome su najzanimljivije galerija i juvelirnice. Osim Filharmonije, dvadesetak muzeja i opera, bitan kulturni dio grada je i White City, koji je na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine. Naziv je dobio po bijelim građevinama u Bauhaus stilu koje su dizajnirali jevrejski arhitekti, tadašnji njemački studenti koji su emigrirali za vrijeme nacizma. Rothschild bulevar, predivnim balkonima zadovoljiće i najoštrije arhitektonsko oko, a ljubitelje jedinstvenih antikvarnica, vintage radnji i lokalnih brendova, sigurno će privući Jaffa Flea Market.

Stanovništvo je uvijek raspoloženo za pitanja, priču i dobru kafu pa zato nemojte da se začudite ako vas odmah pošto se predstavite pozovu na piće. Pristali ili ne, sigurno će vas uputiti ka Sheinkin Streetu, ulici koja je za brojne Izraelce simbol Tel Aviva kao cjeline. Mnogi su je nazvali ulicom starih butika, kafića i najzanimljivijih ljudi, a ako želite da osjetite njihovu energiju izbliza, prošetajte pijacom Karmel, na kojoj ćete probati najslađe pomorandže.

Prijestonica zabranjenih stvari

Izraelci u šali često kažu da se „u Halfi radi, u Jerusalimu moli, a u Tel Avivu zabavlja“. Suprotnost Tel Aviva i Jerusalima ne može biti veća! Jerusalim je grad vjernika, dok je Tel Aviv iz neke drugačije stvarnosti. Kažu da je to grad koji nikada ne spava i nazivaju ga Majamijem Bliskog istoka jer je podjednako lud i liberalan. Ne prihvata ograničenja za mlade ili pak one koji se u srcu osjećaju mladima. Iako Izrael nije prva zemlja koja nam pada na pamet kada se govori o toleranciji i otvorenosti, tamo se ne može ni nazreti vjerski fanatizam ili homofobija. Njihova gej parada je druga u svijetu po veličini, a plaža ortodoksnih Jevreja nalazi se tik uz plažu gej populacije. Prilično liberalno, zar ne? Zanimljivo je da je nekada bio samo veliko pješčano prostranstvo od kojeg su Jevreji stvorili high-tech grad na obali toplog mora koji je, svojim „ludilom“ počeo masovno da privlači pažnju. Dokaz toga je i predivan instrumental članova benda Duran Duran iz 1981. godine koji nosi naziv ovog grada, a koji je generacije okrenuo ka mediteranskoj obali Izraela. Koncerti svjetskih zvijezda, vibrantna noćna scena i grafiti koji se ne mrze. Sve je to Tel Aviv! Međutim, mnogi tvrde da ovaj grad tek noću oživljava. Tu su telavivski klubovi sa velikim šankovima, razigrani ljudi i enormne doze alkohola. Žurke traju sve dok je masa uzavrela, a onda pravac more, na najslađe triježnjenje. Možda na šabat prevoz nećete naći, ali dobru zabavu zasigurno hoćete.

Više od hedonizma

Vjerovatno je da ne očekujete da se na ulicama Tel Aviva mogu probati neki od najukusnijih internacionalnih specijaliteta, ali u nekima od šarmantnih restorana probaćete nevjerovatno svježe komade sušija, falafel pa čak i najbolja italijanska jela. Za turiste gurmane ovaj grad je hedonistička bajka, a za mnoge lokalce taj gurmanluk je bitna religiozna stvar. Zato ćete često naići na restorane koji nude košer hranu, što u suštini znači da se drže pravila religije, ali za mnoge realnost nije takva. U suštini, kažu da se ne miješa meso i mlijeko, ali ako probate bilo koji ulični specijalitet, uvjerićete se da realnost nije baš takva. Otuda se još niko nije vratio u istom konfekcijskom broju, tako da treba da se opustite i uživate u čistim ukusima i nespojivim kombinacijama koje će vas već na drugi griz raspametiti. A mještani kažu kako je ukus još slađi ako ga zalijete čašom dobrog domaćeg vina. O da! Ne francuskog, italijanskog ili onog iz kalifornijskih vinograda, već pravog lokalnog domaćeg crvenog vina ili pak onog desertnog sa aromom bibera.

Savjet lokalca

Najbolja lokalna hrana:

HaMiznon – hipi, kul i zanimljiva hrana u restorančiću na ulici u kojoj se služe sve vrste jela u tradicionalnom hljebu, zvanom Pita.

Bar Port Said – ovo je bar/restoran sa ležernom hranom u prostoru stare sinagoge.

Romano – nalazi se u staroj radionici i, ako krenete niz stepenice, stići ćete u moderan bar dok vas na spratu očekuje jedan od najboljih restorana u Tel Avivu.

Noćni život:

Noćni život Tel Aviva čine uglavnom barovi širom grada, ali jedan od omiljenih je Suramara.

Kuli alma – više od hipster bara u kom mnogi turisti žele da popiju piće (berlinski stil) sa živim koncertima i velikom internacionalnom publikom.

Lokalni brendovi:

Holyland Civilians – u gradu ćete naći mnoštvo lokalnih brendova, a ovo je samo jedan od njih.

Send this to a friend