Zanimljivosti

Tigrovo gnijezdo, najveća turistička atrakcija Butana

Paro Takcang, mali hram koji “visi” na strmoj strani planine pruža nevjerovatan pogled na dolinu Paro i otkriva legendu o Padmasambhavi, koji se u ovim krajevima smatra svetim koliko i Buda.

Paro Takcang, poznat i kao Tigrovo gnijezdo se nalazi na strani strme planine 900 metara iznad doline Paro u Butanu, predstavljajući najveću turističku atrakciju u ovoj azijskoj zemlji do koje mogu da stignu samo hrabri.

Još je budistički guru Padmasambhava u VIII vijeku pričao da je meditirao u Tigrovom gnijezdu, što je veoma značajno budući da je on raširio tantrički budizam po Butanu i Tibetu i smatra se svetim skoro kao Buda u ovim predjelima.

Prema legendama, Padmasambhava je sletio na područje ovog manastira na leđima letećeg tigra, koji je jednom bio njegova ljubavnica na Tibetu.

Njegov dolazak je donio budizam u Butan, a njegovo četvoromjesečno meditiranje u pećini na mjestu gnijezda tigrova je pokorilo sve demone u zemlji.

Ako želite da posjetite ovaj hram, spremite se na dvosatno penjanje nesigurnim putevima. Ali svakim korakom dalje svjedočićete prelijepom pogledu na dolinu Paro.

Send this to a friend