Zanimljivosti

Tradicija koja nestaje: Tetoviranje lica žena kao simbol ljepote

Visoko u planinama u državi Čin u zapadnom Mjanmaru žive grupe plemenskih žena, čija su lica ispunjena tetovaža kao znakom ljepote. Planina Viktorija, najviši vrh u državi Čin, dom je plemena Mun i Dai, koja su prepoznatljiva po bojenju i tetoviranju lica.

Žene iz plemena Mun na licima imaju niz malih, međusobno povezanih prstenova, koji su raspoređeni u obliku polumjeseca, istetoviranih od obraza do vrata, dok su lica žena iz plemena Dai cijela prekrivena tačkicama.

Italijanski fotograf Marko Đovaneli je išao u Mjanmar da istražuje i posjeti ove žene.

„One su zaista promijenile i ispitale sve moje predrasude, ubjeđenja i definiciju ljepote“, rekao je Đovaneli.

“Kultura tetoviranja lica ovih žena sada izumire, ali sam sreo nekoliko mladih žena koje, uprkos sveopštem pritisku, tetoviraju svoja lica kako bi očuvala kulturu svog naroda“, dodao je Đovaneli.

Kada djevojke iz Čina uđu u pubertet, između 12. i 14. godine, smatraju da su dovoljno odrasle da tetoviraju lice što je do sada bio simbol ulaska u život odraslih.

Tetovaže nastaju korišćenjem vrha igle, a mastilo se pravi od čađi, žuči krave, kao i biljnih i životinjskih masnoća.

Ovaj nevjerovatni običaj je počeo da se obilježava u XI vijeku kada su djevojčice same počele da se tetoviraju, izobličavajući svoja lica kako bi ih zaštitila od ropstva i zarobljavanja. Međutim, kako se sve više mladih djevojaka protivi da se pridruži ovoj praksi, tradicija nestaje.

„Legenda kaže da je drevni kralj pokušao da zarobi žene, a da su igle i tetovaže bile korišćene kako bi narušile izgled djevojaka i žena i spasile ih ropstva“, kaže Đovaneli.

„Sada se njihova definicija ljepote promijenila i većina njih je veoma ponosna što imaju tetovaže i prije muškaraca“, dodaje on.

„Zapamtio sam citat Kada bi naše oči mogle da vide samo dušu umjesto tijela, koliko bi drugačiji naši ideali ljepote bili. Nikada nisam naišao na ljubaznije, darežljivije i prijatnije ljude od žena iz Čina“.

Mnoge žene iz ovih plemena nose svijetle i tradicionalne nošnje kombinacije i skoro uvijek se fotografišu sa lulom u rukama, a smatraju da su ljepše ukoliko imaju više tetovaža na svom licu.

FOTO: Profimedia, Barcroft Media

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

Сад кад је тетовирање ИН они престају.

Leo
Gost
Leo

Naslov vam je pogrešan. Tetoviranje ovih žena nije simbol ljepote nego prinudan akt kojim su pokušavale da spasu svoj život od ljudi koji bi ih porobili. Ne znam kako ste iz teksta koji ste napisali izvukli poentu da je ovo rađeno zbog ljepote?

Send this to a friend