Zanimljivosti Model za skulpturu bila je Novosađanka Olga Kalivoda

Tragična priča iza čuvene statue: Kakvu tajnu krije balerina iz Budve?

Foto: depositphotos/vinczeszabi

Nema turiste koji je posjetio Budvu, a da se nije fotografisao pored “Balerine”, skulpture koja već decenijama stoji na početku plaže Mogren, prenosi b92.

Skulptura koja je postala simbol Budve zapravo je djelo beogradskog vajara Gradimira Aleksića i na tom mjestu se nalazi od 1965. godine. Model za skulpturu bila je Novosađanka Olga Kalivoda, atletičarka i član novosadskog Atletskog kluba “Vojvodina” koja je u tom trenutku imala samo 14 godina.

Zanimljiv je i podatak da je umjetnik prilikom izrade izlio nekoliko odlivaka, pa je “Balerina” ili “Igračica” jedno vrijeme bila izložena i u Pionirskom parku u Beogradu, a mogla je da se vidi i u još nekim gradovima bivše Jugoslavije.

Ipak, ova budvanska ostala je najpoznatija.

Tome je vjerovatno doprinijela i lokalna legenda. Naime, inspiracija za Aleksićevu skulpturu navodno je bila priča o djevojci i mornaru iz kraja koji su se mnogo voljeli, ali nisu imali novca da počnu zajednički život. On je zato otplovio na dalek put koji je trebalo da mu donese mnogo novca, a ona je obećala da će ga čekati.

I, ona je ostala vjerna… svakoga dana izlazila je na hrid sa koje se najbolje vidjela pučina i čekala da se na horizontu pojavi brod kojim će se njen dragi vratiti, prenosi Istorijski zabavnik.

To se nikada nije dogodilo i nikada u Budvi niko nije čuo ni riječ o tome šta se dogodilo hrabrom mornaru. Njegova ljubljena čekala ga je godinama sve dok se jednog jutra mještani nisu zatekli mrtvu na obali… priča kaže, baš na stijeni na kojoj se danas nalazi “Balerina”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

ne kapiram povezanost maloljetne atletičarke iz grada dalekog 700km, sa nekom lokalnom tragičnom ljubavnom pričom?

Nenad
Gost
Nenad

Treba to srusit jer je srbin pravio i srpkinja pozirala😂😂😂

Yuga
Gost
Yuga

To pristaje nekim drugima , crnogorcima ne.

Kap kosovac
Gost
Kap kosovac

On je otišao na brod zato što 30g nije bilo posla osim za tatine i mamine sinove,jedino je mogao pitat ko noćni stražar u Bemax ili na trajekt,a ona ga je čekala na hrid sa kesom iz Volija,ili Lakovića

Tamara V.
Gost
Tamara V.

A on je uzeo kredit u Adiko i kupio BMW i sad jede parizer iz Lakovića i vozi se po Kamenarima i nosi radne cokule kad izadje u grad

Pjerino
Gost
Pjerino

Trebala si se udat za njega…i živjela bi u 17kvadrata i vozila se u BMW…

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

😂😂😂😂😂😂👍🏻

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

a u bemax na one mašine rade vanzemaljci?

Jbg
Gost
Jbg

Sve velike ljubavi tako zavrse , nazalost to ti je tako.

Kokot
Gost
Kokot

Tužna priča.Danas bi kraj izgledao drugačije.Voljeli su se ludo ali nisu imali para da se uzmu.Srećom uspio je da đedov kamenjar zavali nekim Rusima.Uzeli se on ispijao kafe i igrao kladionicu a ona se botoksirala i izbacala selfije.

Piksi
Gost
Piksi

Kakvi komentari, ne laprdajte obraza vi

Send this to a friend