Zanimljivosti

Trovanti: Misteriozni fenomen u Rumuniji fascinira naučnike iz cijelog svijeta

Kamenje koje raste, pomjera se, čak se i “razmnožava”. Takozvani trovanti predstavljaju neobičan fenomen koji i dan danas fascinira naučnike, prenosi Originalmagazine.

Kosteši, gradić na jugu Rumunije, zapadno od Bukurešta, ima oko 12.000 stanovnika, a nedaleko od grada trovanti žive svoj život.

Iako je “živo” kamenje privuklo pažnju kako domaćih tako i stranih istraživača, do sada nije rađeno mnogo pouzdanih studija. Čak je stvoren i poseban park Muzeul Trovanților, koji je ujedno bio i muzej na otvorenom, kako bi se saznalo nešto više o ovom fenomenu.

Geolozi kažu da su trovanti vrsta konkrecije ili mineralnog agregata, koji nastaju postepenim gomilanjem minerala. Zanimljivo je da se ovo ne dešava samo na Zemlji već i na drugim planetama, na primjer Marsu.

Naučnici: Trovanti imaju sposobnost da se razmnožavaju

Svaki kamen izgleda drugačije, a njihov oblik zavisi od mnogih faktora. Minerali formirane konkrecije rastu oko bilo kog objekta koji se nađe na kamenu. Rast uvijek ide od centra ka spolja. Trovanti su obično sfernog ili ovalnog oblika, ali naravno postoje i izuzeci.

Naučnici vjeruju da su trovanti konkrecije prekrivene tvrdim slojem pijeska. Studije su pokazale da kamenje naraste nekoliko centimetara na svakih 1000 godina.

U Kostešiju se mogu naći u različitim veličinama. Najmanji su ujedno i najmlađi i obično mogu stati na dlan.

Kako se formiraju trovanti?

Naučnici su otkrili da nakon padavina kamenje nabubri, a na njihovoj površini formiraju se okrugle izrasline. Kasnije se odvajaju od kamena i formiraju nezavisne forme.

“Priča o nastanku trovanata je prilično jednostavna. Prije oko sedam miliona godina postojala je riječna delta na ovom području. Na tlu su se nalazili sedimenti koje je rijeka sakupljala sa cijelog kontinenta. Vremenom su minerali počeli da se rastvaraju i bili su poput cementa – slijepili su različite sedimentne čestice, pa danas možemo da razlikujemo trovante različitog sastava”, objasnio je Florin Stojkan, rumunski istraživač, navodi Medium.

Neki trovanti mogu i da se kreću

Ovaj fenomen nije toliko neobičan. Kretanje kamenja obično se javlja nakon obilnih padavina jer dolazi do hemijske reakcije koja povećava pritisak. To dalje dovodi do povećanja strukture i promjene oblika. Ponekad dolazi i do pomjeranja centra gravitacije, zbog čega se kamen pomjera.

Inače, trovante možete pronaći širom Rumunije, ne samo u Kostešiju.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Ce-Vi
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ce-Vi
Gost
Ce-Vi

Ovo kamenje mora da je iz onih planina koje premješta bivši premijer Krivokapić.

Send this to a friend