Zanimljivosti

U nacističkoj Njemačkoj žene nisu smjele da budu mršave

Žene u nacistočkoj Njemačkoj (Foto: http://hoy.lacaja.guru)

Kao i u svemu drugome u životu, nacisti su vrlo dobro znali šta žele od svojih žena i nisu se nimalo libili da to direktno i traže. Najbitnija uloga žena je svakako bila ona majčinska, koja bi za posljedicu povećavala arijevsku rasu, donijela više radne snage i omogućila Njemcima da zavladaju svijetom kao superiorni.

Jedan od prvih zakona koje je Hitler donio bio je onaj iz 1933. godine tzv. Zakon o podsticanju na brak. Prema tom zakonu, država je pozajmljivala 1.000 maraka, što je tada iznosilo prosječni devetomjesečni prihod. Čak 800.000 novopečenih bračnih parova to je oberučke prihvatilo.

Osim toga, postojao je i način kako je moglo da se izbjegne vraćanje novca-rođenje jednog djeteta smanjivalo je dug za 25 odsto, dvoje djece 50 odsto, a sa četvoro djece cijeli dug bi bio poništen. To je bio veoma efikasan način podsticanja nataliteta.

Postojao je i dugoročni cilj-kako je Njemačka rasla bilo joj je potrebno sve više vojnika, jer je rastuća populacija zahtijevala da mladi dječaci postanu vojnici, a mlade žene majke.

Bilo im je potrebno veliko stanovništvo koje može da popuni ogromne praznine istočne Evrope. Ta politika je uzela toliko maha da se 1943. godine razmišljalo i o uvođenju zakona prema kojem bi svaka plodna žena morala da ima četvoro djece, od kojih bi njihovi očevi morali da budu “rasno čisti”.

Vođa SS Hajnrih Himler bio je velik zagovornik te ideje. Otac te djece nakon ispunjenja kvote s jednom ženom tada bi bio “pušten” iz braka kako bi mogao da oplodi još žena. Ipak, zakon nije nikad odobren, jer se strahovalo da bi rezultirao društvenom anarhijom. Na rođendan svoje majke 12. avgusta, Hitler koji je cio život veličao i patio za njom, odlučio je da dodjeljuje takozvani Majčinski krst ženama koje bi rodile najviše djece.

Zlatni krst bi dobile žene koje su rodile čak osmoro djece, srebrni se dobijao za šestoro, dok je bronzani bio namijenjen za one sa “samo” četvoro djece. Izuzev nekoliko specifičnih poslova, Hitler nije vidio nikakvog smisla u tome da žene rade, njihova je uloga bila da samo budu odlične majke i supruge svojim muževima, a to su mogle da budu jedino ako su apsolutno posvećene kući i porodici, odnosno djeci i suprugu.

Od malena su se djevojčice učile da “dobre Njemice” treba da se udaju mlade i usreće svog supruga.

“Misija žena je da budu lijepe i donose djecu na svijet. Ženka u ptičijem svijetu se uljepšava za svog mužjaka i za njega nosi jaja. U zamjenu, mužjak se brine o njoj sakupljajući hranu i čuva je od neprijatelja”, rekao je ministar propagande Jozef Gebels 1929. godine.

U Vajmarskoj Njemačkoj bilo je oko 100.000 učiteljica, 3.000 doktorki te oko 13.000 pjevačica. Za samo nekoliko mjeseci nakon Hitlerovog dolaska na vlast, brojne doktorke i državne službenice dobile su otkaz, a to je isto čekalo i advokatice.

Početkom Drugog svjetskog rata bile su rijetke one žene koje su imale posao s punim radnim vremenom. Ipak, zbog nedostatka osposobljenih ljudi, 1937. godine donijet je zakon prema kojem su žene morale da odrade “godinu dana dužnosti”, u kojoj je patriotski trebalo besplatno da rade kako bi pomogle nacističkom “ekonomskom čudu”.

Kao domaćicama i majkama, njihovi životi mogli su lako da im se kontrolišu, a savjetovalo im se da ne nose šminku i pantalone. Nije bilo dozvoljeno farbati kosu ili nositi minival, jer se vjerovalo da to može da ima loš uticaj na zdravlje, a posljedično i na plodnost.

Ženama se strogo zabranjivalo da mršave-jer se smatralo da je jača građa najbolja za donošenje zdrave i jake djece na svijet, a mršave žene će imati puno komplikacija u trudnoći. Iz istog razloga nije se smatralo da je dobro i da puše.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ss 400
Gost
ss 400

Ovo bi trebalo uvesti i kod nas. A ne, današnje žene hoće da uživaju u seksu, pa kad nabiju 50 godina sjete se da bi trebalo da postanu majke, a onda shvate da su zakasnile, između ostalog jer su i ” ispržile” jajnike antibebi pilulama.

Opa
Gost
Opa

Ne znam koga interesuju planovi nacista i fašizma, ne vidim relevantnost clanka…

Biohazard
Gost
Biohazard

Zakleo bih se da je Vucic pocetkom godine pominiao neki slican program 🙂 . Samo sto se za djecu ne dodjeljuju krstevi nego pare …

COK
Gost
COK

Ovo sve podsjeca na velikosrpski program. Cistota rase, agresivno ponasanje, optuzivanje svih za antisrpstvo, imaju svoje Jevreje (Siptarima iz zovu), svoje Austrijance (Crnogorxi), Hrvati su pokatoliceni Srbi, prisvajanje tudje istorije, hegemonija, lazi, megalomanija.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Ovo je Program za srb..

Војћех
Gost
Војћех

Па с обзиром да ЦОК говори о “Чистоти расе”, сигурно се не односи на Дукљане.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ COK

Greška.
Naši Jevreji su Crnogorci, a ne Austrijanci.
Kao i ovaj Biohazard gore, kojeg Srbija ‘ljebom rani, a on pljuje na ruku koja mu komad ‘ljeba daje.
No za razliku od ćivuta koji su inteligentan ali pokvaren narod, crnogorci su samo pokvareni.

Lazalazarevic
Gost
Lazalazarevic

Glupo. Zato su im svi planovi i propali. Jer su bili nerealni i neodrzivi. Ne zele sve zene da budu mrsave ili debele niti zele sve da imaju po osmoro djece… zato su nacisti nacisti

Josh
Gost
Josh

Niti svi muskarci zele da idu u rat i da ginu za tudje bolesne prohtjeve i interese

Leleku
Gost
Leleku

Eto sad imate “demokratiju” pa uživajte :))))

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Koga ovo Interesuje..Meni je ovo primitivno….

anti diktature
Gost
anti diktature

Oni koji ne poznaju prošlost osuđeni su da je ponavljaju.

PG-CT
Gost
PG-CT

Čak ni kod njih a u CG kao pritke,nemaju sto da jedu jer nema posla da zarade za hranu….

Send this to a friend