Zanimljivosti moderni dječak iz džungle

U stanu zasadio više od 1.400 biljaka

Britanac Džo Bejgli, koji ima 20 godina, prozvao je sebe modernim dječakom iz džungle nakon što je u svom stanu posadio više od 1.400 vrsta biljaka.

Od običnih kaktusa, preko tropskih cvjetova do puzavica, sve vrste flore je moguće pronaći u njegovom stanu.

One se nalaze na svim površinama stana, od trpezarijskog stola, na policama za knjige, čak i u kupatilu. Zbog velikog broja saksija, u stanu nema mnogo slobodng prostora, jer zbog više od 1.400 sadnica ovaj stan u urbanoj zoni izgleda kao mala džungla.

Bejgli je istakao da mu je za prikupljanje svih sadnica bilo potrebno mnogo vremena, te da većinu svog slobodnog vremena provodi u portazi za novim biljkama za svoju kolekciju.

“Obožavam kada se ujutro probudim i kada šetam po stanu. Ne postoji nijedna soba u kojoj ne postoje biljke i sve izgleda pomalo haotično. Imam biljke i na stepenicama, na trpezarijskom stolu, pokraj kreveta i stalno sam u potrazi za novim prostorom gdje ću staviti nove biljke. Imam i nekoliko saksija za koje nisam ni siguran kako su dospjele u stan i ne mogu da se sjetim kada sam ih kupio”, rekao je Bejgli.

Njegova opsesija biljkama je počela kada je imao 13 godina, nakon što mu je baka koja živi preko puta njegovog stana darovala jednu saksiju. Kako je ova biljka rasla, tako je i njegova opsesija za novim biljkama bila sve veća. Upravo zbog ovako velikog broja raznih primjeraka u stanu njegov život ovih dana je posvećen isključivo tim biljkama.

Džo takođe radi u vrtnom centru i svoje slobodno vrijeme provodi u njegovanju biljaka ili u čitanju članaka o novim vrstama koje želi da nabavi, te tvrdi da je razvio šesto čulo kada je u pitanju održavanje kolekcije.

“Imam šesto čulo i uvijek mogu da osjetim kada je nekoj saksiji potrebna voda. Ponekad je dovoljno samo da prođem pokraj nje. Znao sam se buditi po noći jer se sjetim da mojim orhidejama treba vode”, rekao je Džo.

Njegova opsesija biljkama je dostigla vrhunac kada je odselio od svojih roditelja. Već tog trenutka je nabavio više od 100 novih sadnica, a kako dodaje, često mora da preko noći krišom unosi nove biljke u stan jer je okolina počela da ga upozorava da već ima previše primjeraka u stanu.

Uzgajajući biljke on je stekao i veoma zavidno znanje o biljkama, na osnovu čega je pokrenuo i svoj internet sajt, gdje objavljuje brojne korisne informacije za druge entuzijaste, ali takođe odgovara i na njihova pitanja o uzgoju.

Isitiče da mu je želja da u budućnosti otvori kafe-bar koji će biti mala džungla.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
papiric
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
papiric
Gost
papiric

kad bi meni dozvolili da zasadim samo jednuu;)
legalizuj!

Send this to a friend