Zanimljivosti

Ubila 500 leptira zbog izrade umjetničkih djela

Kineska studentkinja likovne umjetnosti Li Zeng pokrenula je niz debata na društvenim mrežama nakon što je iskoristila krila više od 500 leptira za izradu serije umjetničkih djela koja simbolizuju preporod.

Mnogi kritičari umjetnosti smatraju da je njena umjetnost odraz bolesti, drugi smatraju da je Li Zeng stvorila kvalitetan i orginalan oblik umjetnosti.

Li Zeng, koja je studentkinja Likovne akademije u provinciji Fudžijan, u Kini, ističe da je dobila zadatak na Akademiji da stvori seriju umjetničkih djela koja će predstaviti preporod. Umjetnica naglašava da je njen rad s krilima leptira zapravo njen diplomski rad i da se ponosi učinjenim. Ona dodaje da je zadatak bio da studenti iskoriste različite materijale u izradi svojih djela i da se ona odlučila za krila leptira kao unikatan materijal.

Umjetnica je kao inspiraciju za seriju svojih radova koristila poznata djela slavnog slikara Vinseta van Goga, ali dodaje da u početku nije znala koji će materijal koristiti.

Dok je radila istraživanje u vezi sa diplomskim radom došla je do saznanja da je veliki broj umjetnika koristio krila leptira u svojim djelima i da ona oduvijek simbolizuju preporod.

Umjetnica nije objasnila kritičarima kako je došla u posjed preko 500 insekata, ali je dodala da je ovaj broj bio dovoljan da napravi replike najpoznatijih djela Van Goga, uključujući i čuveni “Autoportret”.

Kritičari se slažu da njena serija radova izgleda fantastično, međutim mnogi od njih ne podržavaju ubistva insekata radi umjetnosti. Ono što je posebno šokiralo kritičare je činjenica da su leptiri bili živi tokom izrade serije radova, a sama umjetnica ističe da se ne kaje zbog svojih neobičnih metoda jer se upravo leptiri uklapaju u ideju preporoda.

“Insekti su možda umrli na mojim rukama, ali su se preporodili u predivan oblik umjetnosti”, istakala je.

Dodaje da je imala sumnje tokom izrade prve slike, ali da su te sumnje ubrzo nestale.

“Ne stidim se svog rada. U početku sam se dvoumila da li da koristim samo leptire, međutim ta nedoumica je brzo nestala. Ovi insekti su mi pomogli da stvorim unikatno umjetničko djelo i smatram da u ovom slučaju uopšte nije bilo oblika okrutnosti prema životinjama”, dodala je umjetnica.

Send this to a friend