Zanimljivosti

Umjetnik napravio političku mapu svijeta sa jednim kontinentom

U dalekoj prošlosti svijet kakav danas poznajemo zapravo je bio jedan veliki kontinent, gdje su Euroazija, Sjeverna Amerika, Južna Amerika, Afrika, Indija, Antarktik i Australija bili spojeni u jednu veliku cjelinu – Pangeu.

Vjeruje se da je ovaj spoj nastao od ranijih kontinentalnih jedinica prije otprilike 335 miliona godina i da se počeo raspadati prije otprilike 175 miliona godina.

Sada je umjetnik Masimo Pietrobon napravio mapu s granicama kakve su bile u davnoj prošlosti, ali ih je postavio u odnosu prema trenutno postojećim državama, prenosi The Independent.

Na mapi Velika Britanija više nije ostrvo, već graniči kopnenim putem s Francuskom, Norveškom i Irskom, a SAD graniči s Marokom, Mauritanijom, Senegalom i Kubom.

Kanada se veže s Danskom, Portugalom i Marokom, dok Španija ima kopnenu granicu s Alžirom. Italija graniči s Tunisom, a Grčka s Libijom.

Brazil, poznat po svojim plažama, sada ima kopnenu granicu s Nambijom i Liberijom, a Tibet više nije vezan za Kinu, nego za Australiju. Australija se graniči s Antarktikom pored Indije, Šri Lanke i Mozambika.

Ova mapa visoke rezolucije postala je pravi hit na internetu.

2 Komentara na "Umjetnik napravio političku mapu svijeta sa jednim kontinentom"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend