Zanimljivosti polemike zbog rodne ideologije

Uniseks toaleti u Sloveniji izazvali polemike: Agresivna manjina nameće svoje poglede

Pojavu prvih “uniseks” toaleta u Sloveniji prate ideološke i političke polemike, a posebnu je pažnju izazvalo uklanjanje klasičnih pisoara za muškarce na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani.

Dio javnosti to doživljava kao “ljevičarsku” provokaciju i pomodno nametanje tzv. rodne ideologije u obrazovni sistem, a drugi dio kao hvatanje koraka s duhom vremena, prenose slovenački mediji.

“Imamo mnogo transrodnih osoba koje se u klasičnim toaletima osjećaju ugroženima jer ih napadaju zbog različitosti. Živimo u 21. vijeku i želimo da se takve osobe osjećaju sigurno, to je najmanje što možemo učiniti”, rekla je za portal Siol.net dekan tog fakulteta Monika Kalin Golob.

“Ako želimo biti inkluzivni i progresivni, onda moramo što većem broju ljudi omogućiti da se osjećaju udobno i ovo je korak naprijed u tom smjeru”, kaže za slovenske medije Nina Pejič, direktorka Instituta za proučavanje jednakosti polova.

Sasvim drugo mišljenje o uniseks toaletima iznose konzervativni portali i udruženja.

Tako se urednici portala Domovina pitaju da li je uklanjanje pisoara u elitnoj obrazovnoj ustanovi, u kojoj je studiralo mnogo slovenskih političara, svojevrsna “simbolička kastracija” muškog roda, odnosno znak imitacije pomodnih trendova u inostranstvu.

Osim toga, iskustva iz inostranstva već ukazuju na to da uvođenje ovakvih toaleta, svlačionica i tuševa izaziva mnogo problema u vezi sa pravom na privatnost, piše konzervativna Domovina.

“Ne treba zaboraviti da se ne radi o toaletima, nego o ideologiji koja sve agresivnije prodire u naše društvo, indoktrinacijom u obrazovanju i iznuđivanjem prava LGBT udruženja i pokreta. Agresivna manjina nameće svoje poglede i način života cijelom društvu i želi da utiša svakoga ko upozorava na zamke i apsurde ideologije koja se kod nas agresivno širi”, navodi ovaj konzervativni portal.

6

avatar
1000
5
1
0
 
6
šveđaninšveđaninSve u ponorPrčIme
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
šveđanin
Gost
šveđanin

ideologiju na stranu, pisoari su odvratni i primitivni

Sve u ponor
Gost
Sve u ponor

Dabogda mi bili kao Slovenci I imali dvojno drzavljanstvo kao oni .O ekonomiji necu jer smo mi dno dna

Prč
Gost
Prč

Bolesno

Ime
Gost
Ime

Ja koliko znam,uniseks toaleti su postojali od prije. Više mi liči ovo na dizanje tenzija nevažnih tema kako bi se ignorisali važniji problemi.

šveđanin
Gost
šveđanin

kao kad se narod pokrka oko crkve da zaboravi koliko bijedno živi i koliko im se institucije raspadaju, na primer. i onda više nema domaćih tiranina, već je crvena-bijela-plava najveći krvnik

Sviđa mi se
Gost
Sviđa mi se

Ovo je ok. Svak svoja vrata. Pisoari su takva glupost, da je to neopisivo.

Send this to a friend