Zanimljivosti Nalazi se u Gruziji

Vardzia, Pećninski grad koji niko nije mogao da osvoji jer ga je čuvala fatalna kraljica

Iako je širom svijeta poznat kao Pećinski grad, Vardzia u Gruziji je zapravo ogromni manastir isklesan u stijeni još davne 1185. godine. Svrha manastira je bila da pruži zaštitu građanima od invazije Mongola, a nije ni čudo da ga mnogi nazivaju gradom, jer je ovdje u stijeni uklesano gotovo 6.000 stanova!

Izgradnju je naredila kraljica Tamara, koja je u to vrijeme vladala Gruzijom. Iako su mnogi pokušavali da je smaknu sa prijestola, samo zato što je mlada žena, kraljica Tamara je ipak uspješno vladala regijom 29 godina.

Gruzijski ljetopisi navode da su ljepota, dobrota, mudrost, hrabrost i vojnička slava ove vladarke privlačile mnoge evropske i azijske velikaše. Među njima se spominju sin vizantijskog cara Manojla I, antiohijski knez Boemund III, dva osetinska kneza i sin jednog kalifa iz Španije.

Tamara je bila velika zaštitnica i pokroviteljka mnogih crkava i manastira, čime je privukla kaluđere sa svih strana. U ljetopisima se spominje da su oni pristizali iz Aleksandrije, Antiohije, Helade, Makedonije, pa čak iz Zete.

Njena vladavina smatra se zlatnim stjolećem Gruzije. Nakon njene smrtu, zašlo je, kako sami Gruzini govore, njihovo sunce.

Mongoli nisu uništili Vardziu, ali umjesto njih – to je učinio zemljitres 1283. godine, manje od stotinu godina od izgradnje manastira. Zemljotres je bio toliko snažan da je urušio većinu tunela, a na nekim mjestima izazvao i potpuni kolaps. Zapravo, dvije trećine manastira je potpuno devastirana.

Ipak, od manastira se nije odustalo tako lako. U njemu je nastavljen život sve do 1551. godine, kada su ga napali i opljačkali Persijanci. Manastir još uvijek nije potpuno napušten – jedna grupa sveštenika još uvijek ovdje živi kako bi zaštitili i očuvali istoriju ovog nevjerovatnog mjesta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Motika
Gost
Motika

Kuku , pojeftinje Ostrog poslije ovoga teksta!😭💶💶💰

awetinja
Gost
awetinja

Sve su Tamare lijepe.

RDR2
Gost
RDR2

Nisam znao za ovo. Vise ovakvih tekstova.

Send this to a friend