Zanimljivosti

Virdžine, žene običajem zarobljene u tijelu muškarca

Rođene kao žene, a proživjele cio život kao muškarci. Da bi spriječile rasulo porodice nad kojom se nadvijalo prokletstvo, zbog nerađanja muškog djeteta. Virdžine.

Običaj da se u porodicama bez muške djece jedna od ćerki od malena sprema za ulogu domaćina, nastao je na području današnje Crne Gore, Albanije i Kosova. Fenomen virdžina vezuje se za žensku djecu koja, na zahtjev roditelja ili šire zajednice, preuzimaju ulogu muškarca tj. glave porodice.

Zavjetuju se na celibat i jedinstvena su pojava u svijetu, koja je do danas gotovo iščezla. Virdžine su još nazivali i tobelije (od turske riječi tobe – zavjet), ostajnice ili zavjetovane djevojke. U današnje vrijeme, pak, virdžine su pred nestajanjem. 2016. godine je u 85. godini preminula posljednja crnogorska virdžina, Stana Cerović. U Albaniji ih ima svega nekoliko desetina.

I dok su se virdžine iz Albanije i sa Kosmeta na celibate odlučivale zbog krvne osvete i uglavnom bile prisiljavane da se nikad ne udaju, virdžine iz Crne Gore su birale ovakav način života isključivo zato što im je porodica bila (ili ostala) bez muških potomaka.

Preuzimanjem uloge muškarca osim povlastica, koje im je crnogorsko društvo tradicionalno davalo, one su daleko više “koristile” pravo da svojim radom pomognu porodici da se prehrani i da, shodno nepisanim načelima rodovsko-plemenske organizacije društva, doprinose njenom opstanku.

O ovim “ženama-ljudima” i njihovim žrtvama radi spašavanja časti i ugleda familije i danas se ispredaju priče u kojima se pominju s puno poštovanja.

Posljednja crnogorska virdžina: Stana Cerović
Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Stana Cerović je rođena 1936. godine u okolini Šavnika i bila je najmlađe dijete u porodici s pet djevojčica i dvojicom dječaka. Njena braća su umrla još u ranom djetinjstvu. Kao dijete, Stana je obećala ocu Milivoju da će sačuvati prezime i da se nikada neće udati. I tako je i bilo… Dugo je bila glava porodice oko koje su se okupljali ostali članovi. Obećanje dato ocu nikada nije prekršila. Cijelog života družila se s muškarcima. Počela je da puši u petoj godini, a da radi s ocem u polju u sedmoj. Otac ju je naučio i da puca.

“Sebe je smatrala muškarcem, a njene sestre su je tretirale kao brata”, prisjećala se Stanina rođaka, Mara Cerović.

Stana se nikad nije oblačila u žensku odjeću. Tradicionalno ženske poslove poput pranja veša, kuvanja i čišćenja, radile su njene sestre. Oduvijek je bila muško u porodici. Umrla je u avgustu 2016. godine, u 85. godini, u domu za stara lica, u Risnu.

Nijedna od virdžina, poput one slavne filmske, nije raskinula sa starim životom i krenula u svijet, u potrazi za novim. Živjele su, vjerujući da se, kao i njihove porodice, sve može prikriti pred svijetom, čak i pred ikonom na zidu. Živjele su, boreći se sa svojom prirodom i osjećanjima, u ulozi koja im je namijenjena.

Tagovi

6 Komentara na "Virdžine, žene običajem zarobljene u tijelu muškarca"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend