Zanimljivosti

Vozom kroz Đavolji nos: Najopasnija pruga na svijetu

Dio pruge koji prolazi kroz Ande u Ekvadoru naziva se „Đavolji nos”. Ova željeznica izgrađena je na zahtjevnom planinskom terenu, na visini od 800 metara.

Pruga starija od vijeka, izgrađena primitivnom tehnologijom, spaja glavni grad Ekvadora, Kvito sa Gvaljangvilom. Pruga vodi duž brdovitog terena, ispresijecanog riječnim brzacima i okruženog bujnom šumskom vegetacijom.

Najimpresivniji dio pruge nazvan je „Naiz del Diablo” – „Đavolji nos”. Dionica, između stanica Alausi i Simbambe, vodi kroz strme padine Anda, a visina na pojedinim mjestima dostiže i 800 metara.

Naziv potiče od brojnih smrtnih slučajeva koji se vezuju za ovo područje, smatra se da je ovdje život izgubilo preko 2000 ljudi uslijed seizmičke aktivnosti, žute groznice, od napada divljih životinja i drugih nesrećnih slučajeva.

Zanimljivo je da su prugu gradili zatvorenici osuđeni na doživotnu kaznu, pretežno Jamajčani i Portorikanci, koji su za uspješnu gradnju kao nagradu dobili pomilovanje.

Ovaj dio pruge je i najočuvaniji upravo zbog toga što je popularan među turistima, pa lokalne vlasti ulažu najviše sredstava u njeno održavanje.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
markisaIvantg
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
markisa
Gost
markisa

Eto kako se koristi snaga zatvorenika!

Ivantg
Gost
Ivantg

Gradovi su: Kito i Gvajakil!

Send this to a friend