Zanimljivosti

Zaboravljeni grad duhova: Nevjerovatna priča o Aniju

Nekada je bio moćni i veliki grad, a danas je mjesto duhova i ruševina, koje leži zaboravljeno blizu turske granice s Jermenijom. Ovo je priča o Aniju, gradu hiljade manastira i bogatom arheološkom nalazištu koje nam može otkriti važne istorijske detalje.

Od Vizantije do Osmanlija, antičkim gradom Ani vladao je nepregledan niz vladara tokom vjekova. Nekada veliki grad, koji je bio dom hiljadama ljudi svoj vrhunac je doživio tokom vladavine dinastije Bagratuna. Danas, Ani je grad ruševina i duhova, nenaseljen već skoro 90 godina.

Danak mnogih vladavina

Svi posjetioci ruševina ovog grada mogu vidjeti ostatke nekada velikog grada kojim je vladalo čak pet kraljevstva: Bagratunsko, Jermensko kraljevstvo, Vizantija, Seldžuci, Gruzija i Otomansko carstvo. Nakon poraza Otomanskog carstva u ratu sa Rusijom 1878. ova oblast pripala je Rusiji, pod čijom je kontrolom bila sve do Prvog svjetskog rata, kada su Turci povratili kontrolu, doduše, samo na kratko – kada je ovaj grad dodijeljen novoosnovanoj republici Jermeniji. Posljednji put, Ani je 1920. promijenio vladara, kada je ponovo osvojen od strane Turske tokom Rata za nezavisnost.

Akcija spašavanja ruševina

Iako se razmirice između Turske i Jermenije neprekidno vraćaju u fokus dešavanja, aktuelan je i pokušaj arheoloških udruženja i aktivista da se spase što veći broj ruševina i ostataka grada. Debata o važnosti Anija već dugo traje, a glavni argument je srednjovjekovna zaostavština koju ovaj grad predstavlja. Uz malo sreće i mnogo rada, moguće je da će mnoge građevine uspješno biti restaurirane.

Grad od hiljade manastira

Na svom vrhuncu, tokom 11. vijeka, ovaj grad brojao je preko 100,000 stanovnika. Arheološki ostaci prikazuju živopisan grad koji je bio regionalni centar kulture i trgovine. Poznatiji i pod nazivom Grad hiljade manastira, Ani je zaista imao veliki broj građevima u kojima se vršila vjerska služba. Iako je sam naziv hiperbola, iskopavanjima je nađeno preko 40 ostataka crkava, manastira, kapela i mauzoleja na teritoriji grada.

Ostaci podzemnog grada
Nasuprot površinskim pronalascima, arheolozi su pronašli i čitav niz pećina i tunela u kojima se mogu naći ostaci naselja koje je postojalo na istoj lokaciji kao i kasniji grad. Mnogi opisuju ove pećine kao podzemni grad Anija, a veliki broj podataka govori u korist tome da su korišćene kao crkve i grobnice. Tokom ranog 20. vijeka, neke od ovih pećina su još uvijek bile u upotrebi.

Gradske zidine

Premda danas izgledaju kao tužan ostatak moćnog zida, gradske zidine Anija, izgrađene u 10. vijeku, tada su bila odlična zaštita. Tokom godina ove zidine su uspješno štitile građane od talasa vojski koje su se o njih razbijale. Ove ruševine najbolji su dokaz krvavih borbi armija različitih zemalja koje su napadale grad tokom godina.

Send this to a friend