Zanimljivosti Mjesec ima izrazit miris

Zanimljivosti koje niste znali o misiji Apolo 11

Apollo 11, Apollo 11, Apollo 11, Apollo 11, Szene Am 20. Juli 1969 landete das amerikanische Raumschiff Apollo 11 auf dem Mond. *** Local Caption *** 1996, Image: 378642447, License: Rights-managed, Restrictions: Nur redaktionelle Nutzung im Zusammenhang mit dem Film. Editorial usage only and only related to the movie. Im Falle anderer Verwendungen, kontaktieren Sie uns bitte. For other uses, please contact us., Model Release: no, Credit line: Profimedia, United Archives

Kako Mjesec miriše? Kako izgleda odlazak u toalet u uslovima nulte gravitacije? Šta se desilo sa zastavom? Samo su neke od zanimljivosti koje je otkrila misija Apolo 11.

1. Toster je naprednija mašina od modela Apolo 11

Iako je upravljački kompjuter Apolo 11 (Apollo Gidance Computer – ACG) bio vrhunac tehnologije za svoje vrijeme, u poređenju sa tehnologijom koju danas koristimo svakodnevno, ima prilično “osnovne” mogućnosti. Computer Weekly je objavio da ovaj “genijalni kompjuterski sistem” bio komplikovan koliko i džepni kalkulator, i da je elektronika u modernim tosterima daleko naprednija.

2. Izvorni kod koji je odveo Apolo 11 na Mjesec bio je prepun šaljivih i političkih referenci

Kompjuterski programi nisu naročito poznati po smislu za humor, međutim, proučavanjem istorije letenja na Mjesec, 2016. godine je otkriveno da je ovakvo nešto moguće i da postoji.

Bivši pripravnik NASA-e, Kris Gari, postavio je izvorni kod letenja koji je imao Apolo 11 na GitHub i tako pokazao legendarni primjer softvera za letenje, koji je bio ispunjen šalama na račun gorućih tema 1960-ih.

Jedan od fajlova, čija je uloga bila navigacija leta do Meseca, sadrži red riječi “BURN_BABY_BURN”, a njegovo skriveno značenje je aludiranje na di-džeja Magnifsent Montagua i njegovu prepoznatljivu frazu “Burn, baby! Burn!”, ali i Crni pokret snage, koji se zalagao za prava Afro-američkog naroda tog perioda, kako prenosi ABC Njuz. U sadržaju koda našli su se i “HELLO_THERE”, “GOODBYE. COME AGAIN SOON”, “PINBAL_GAME_BUTTONS_AND_LIGHTS”.

3. Kada je Apolo 11 sletio, gorivo u rezervoaru je bilo pri kraju

Kada je Apolo 11 konačno sletio, njihova zaliha goriva je bila izuzetno niska. Kada se alarm prvi put oglasio, posadi je ostalo još 60 sekundi da sleti. “Kada se alarm spustio na 30 sekundi, bili smo na oko 3 metra od tla. Armstrong tada već nije mario za brojeve, a ja sam vidio sjenku Sunca iza nas. Sekundama kasnije Armstrong je potvrdio Hjustonu da je “Orao sletio”“, objasnio je Aldrin.

4. Armstrong je možda prvi čovjek koji je kročio na Mjesec, ali je Baz Oldrin čovjek koji je prvi vršio nuždu na Mjesecu

“Tamo je vladala samoća kao u paklu. Upišao sam se u gaće”, izjavio je Oldrin, ispred mase ljudi koja se okupila ispred “Njuzeuma”, muzeja u Vašingtonu.

5. Mjesec ima izrazit miris

“Mene je miris podsjetio na pokvareni pepeo iz kamina”, objasnio je Armstrong na pitanje o tome kakav je miris Mjeseca. Što se tiče Aldrina, njega je miris više asocirao na “nešto poput baruta u vazduhu, nakon pucanja petarde ”.

6. Uzorci stijena koje je posada donijela sa Mjeseca, stari su milijardama godina

Medije je veoma zanimalo šta astronauti planiraju da ponesu sa Mjeseca, prije njihovog puta, ali, ono što su donijeli, bilo je još fascinantnije. Neki uzorci stijena koje su donijeli, procjenjuje se da su stari oko 3,7 milijardi godina.

7. Normalno obavljanje svih potreba posade nije bilo nešto što je NASA do detalja predvidjela

NASA nije do detalja razradila sve poteškoće sa kojima će se astronauti suočiti na Mjesecu, kao što je, na primjer, obavljanje nužde u uslovima nulte gravitacije. Jedan od astronauta je čitavo putovanje proveo na ljekovima kako bi odložio dijareju i “normalno” funkcionisao tokom misije. Identitet astronauta nije nikada otkriven.

8. U isto vrijeme kada su Armstrong i Aldrin završavali svoju šetnju po Mjesecu, sovjetska svemirska letilica se nesrećno slupala o Mjesec

Dok je posada iz Apolo 11 letilice završavala svoj posao na površini Mjeseca, Luna-15, neimenovana sovjetska letilica se slučajno slupala o Mjesec, na oko 893 kilometara od mjesečevog Mora spokojstva.

9. Američka zastava je najvjerovatnije ubrzo po odlasku astronauta pala i raspala se

Što se tiče sudbine američke zastave, vjeruje se da je ona pala i pretvorila se u pepeo. Baz Oldrin je izjavio kako je po njihovom uzlijetanju plamen rakete oborio zastavu. Tokom vremena, crvena i plava boja sa zastave neminovno su izblijedjele, ležeći u mjesečevoj prašini, nezaštićene od ultraljubičastog zračenja. Pretpostavlja se da je i najlon tokom vremena postajao krt, i da je postepeno dezintegrisao.

10. Da bi samo jedan čovjek načinio svoj prvi korak na Mjesecu, potrebna je ogromna pomoć

Procjenjuje se da je u tom poduhvatu učestvovalo oko 400.000 naučnika, inžinjera i tehničara, kako bi misija Apolo 11 bila uspješno obavljena.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Goran
Gost
Goran

Toster ima otpornik i kondenzator od elektronike, sa njom bi mogao da odleti ali u vazduh, malo manje lupanja…

A moj dobri
Gost
A moj dobri

Da si ga nekad rastavio vidio bi da je taj kondenzator ustvari grijac

Send this to a friend