Zanimljivosti

Zanimljivosti o muškarcima koje niste znali

1. Širom svijeta, prosječan životni vijek muškaraca je 64,52 godine, kod žena je 68,76 godina.

2. Prosječan muškarac je za tri centimetra viši od prosječnog muškarca šezdesetih godina prošlog vijeka. I teži je desetak kilograma.

3. Širom svijeta, u prosjeku se rodi 107 dječaka i 100 djevojčica. Naučnici vjeruju da se više dječaka rađa zbog toga što je među njima i veća smrtnost.

4. Mozak odraslog muškarca je oko 10 odsto veći od mozga žene, ali ne zato što su muškarci pametniji, ako je to prvo što ste pomislili. Muškarci su krupniji od žena i imaju veću mišićnu masu, a mozgu je potrebno više neurona da kontroliše tijelo.

5. Dječaci obično ulaze u pubertet između 12. i 14. godine. U tom periodu im glas mutira i postaje dublji, brže rastu i tijelo se mijenja, razvija. Dječaci generalno u pubertet ulaze kasnije nego djevojčice.

6. Glas se u pubertetu mijenja i kod dječaka i kod djevojčica. Međutim, kod dječaka je ta promjena dramatičnija, i ponekad im glas postaje niži za čitavu oktavu. Mužjaci drugih vrsta razvijaju dublji glas da bi privlačili žene i “zaplašili” druge mužjake, a naučnici vjeruju da se ova promjena iz istog razloga javlja i kod muškaraca.

7. Adamova jabučica jer karakteristika po kojoj se prepoznaju odrasli muškarci, a ona je rezultat rasta grkljana u pubertetu. Naziv je dobila po priči iz Biblije, kada Adam jede zabranjeno voće.

8. Broj muškaraca koji su obrezani po rođenju je drastično pao, i danas je otprilike jedna trećina muškaraca širom svijeta obrezana.

9. Otprilike prvih šest nedjelja nakon začeća, ljudski embrion se razvija kao žensko dijete, uzimajući genetske informacije iz majčinog DNK. Nakon šeste njedjelje razvoja, ako je embrion muškog pola, SRY gen na Y hromozomu počinje da proizvodi testosteron, koji podstiče razvoja muških karakteristika i sperčava dalji razvoj ženskih karakteristika.

10. Dječaci imaju tri do četiri puta veći rizik od dijagnoze spektra autističnih poremećaja nego djevojčice. Naučnici još uvek nemaju objašnjenje zašto se to dešava, a neki čak vjeruju da djevojčice koje imaju blage simptome uspijevaju da ih “maskiraju” i tako ostaje nedijagnostikovan.

11. Takođe, kod dječaka se tri puta češće dijagnostikuje manak pažnja ili poremećaj hiperaktivnosti nego kod djevojčica.

12. Prije početka 20. vijeka, bilo je mnogo više muškaraca nego žena medicinskih tehičara. Sada ih je daleko manje nego žena.

13. Muškarci su tri puta skloniji zloupotrebi alkohola nego žene i dva puta skloniji rekreativnoj konzumaciji droga.

14. Viši nivo testosterona kod dječaka i muškaraca generalno dovodi do veće agresije, želje za takmičenjem, ali i do većeg samopouzdanja nego kod žena. Osim toga, dio mozga amigdala koji je odgovoran emocije, tipično je veći kod muškaraca, zbog čega su oni agresivniji i teže im je da kontrolišu emocije.

15. U gotovo svakoj zemlji, muškarci su dva puta nego žene skloniji da izvrše samoubistvo.

16. Prosječan odrastao muškarac ima oko 50 odsto više mišićne mase i 50 odsto manje tjelesne masti nego prosječna odrasla žena.

17. Izučavajući mozgove muškaraca i žena, naučnici su utvrdili da kada su fokusirani na zadatak, oni funkcionišu drugačije. Muškarci koriste samo jednu stranu mozgu u tom trenutku, posvećuju pažnju i koncentrišu se samo na taj jedan zadatak. Žene, sa druge strane, koriste obje strane mozga istovremeno, što je i razlog zašto su bolje u obavljanju više stvari istovremeno.

1 Komentar na "Zanimljivosti o muškarcima koje niste znali"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend