Zanimljivosti

Zavirite u Aleju poljupca: Najromantičnija i najuža ulica krije tragičnu priču

Šarmantni grad Guanahuato u središnjem Meksiku ima mnogo turističkih ponuda, među kojima su obilasci kolonijalne arhitekture, arheoloških pronalazaka, posjete lokalnim radionicama koje izrađuju tradicionalne rukotvorine… i još mnoštvo drugih aktivnosti. Ipak, visoko na mapi mjesta koja se moraju obići u ovom gradu zauzela je jedna od najužih ulica u gradu, El Callejon del Beso, ili Aleja poljupca.

Ova uličica je toliko uska da se susjedni balkoni gotovo dodiruju. Nju svaki dan posjećuje na stotine zaljubljenih turista, najviše u februaru, koji strpljivo čekaju u redu da se poljube na trećoj stepenici ispod balkona. Prema legendi, parovima koji se poljube na ovom mjestu je zagarantovano 15 godina sreće.

Tradicija je nastala kroz lokalnu legendu, priču o tragičnoj ljubavi između Done Karmen, ćerke bogatog Španca i njenog ljubavnika Luisa iz siromašne rudarske porodice. Donnin otac nije odobravao ovu vezu, pa je mladi Luis unajmio sobicu koja je bila direktno nasuprot prozora i balkona Done. Kasno u noći kada svi zaspu, par bi se iskradao na balkon i poljbio preko uskog prolaza.

Nažalost, Donin otac je otkrio njihovu tajnu, i u bijesu zgrabio nož i zabio ga u prsa svoje ćerke. Luis je pokušao da je zaštiti, ali se spotakao dok je skakao preko balkona i pao te slomio vrat na trećoj stepenici.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
paaa...
Gost
paaa...

Ima ovako “bliskih” balkona i kod nas, u Bečiće i u Budvu, koliko ‘oćeš ! Jes da nijesu nešto romantični i sređeni kao ovi u Španiji, ali bar ih imamoooo

paaa...
Gost
paaa...

A, biće i legendi, tipa : bio jednom jedan bogati Mitrović koji je uživao sa balkona gledajući more, pa došao bogatiji Kažanegra, biznismen Lazović, “koontroverzni biznismeni” sa koontinenta, pa rekli, e sad ćemo mi, a ne ti ! Pa za njima naši “valorizatori” sa “strateškim” partnerima, i svi se oni tako zbližili, da se ne zna ko kod koga uskače… Više »

Send this to a friend