Zanimljivosti

Zavirite u mauzolej Bibi Ka Maqbara, poznat kao Tadž Mahal za sirotinju

Da li ste znali da se u Indiji ne nalazi samo jedan Tadž Mahal? Naime, u Agri, gradu u indijskoj saveznoj državi Utar Pradeš, izgrađen je mauzolej Bibi Ka Maqbara (“Grobnica Dame”) koji je izgradio princ Azam Shah u Aurangabadu između 1651. i 1661. godine, učast svoje majke Dilras Banu Begum.

Azam Shah je bio unuk Shah Jahana, graditelja poznatog Tadž Mahala u Agri, a njegova je namjera bila da napravi spomenik koji će biti ravnopravan suparnik jednoj od najpoznatijih znamenitosti Indije. Ipak, princ nije bio bogat kao njegov djed i nije bio okružen talentovanim umjetnicima i arhitektima, što je rezultiralo lošom kopijom djedovog remek-djela.

Bibi Ka Maqbara nikada nije stekao popularnost koju uživa Tadž Mahal, uglavnom jer se smatra blijedom kopijom istog. Dok je spomenik u Agri u cijelosti izrađen od čistog bijelog mramora, mauzolej u Aurangabadu je samo djelimično prekriven mramorom. Prema zapisima, za izgradnju Bibi Ka Maqbara je izdvojeno oko 700.000 rupija – dok je u Tadž Mahal uloženo oko 32 miliona rupija. Ovo je vjerovatno još jedan od razloga zašto se Bibi Ka Maqbara često naziva “Tadž za siromahe”.

Uprkos tome što nije nadmašio Tadž Mahal, mauzolej Bibi Ka Maqbara sa svojim kompleksnim dizajnom, izrezbarenim motivima, impozantnim strukturama i lijepo uređenom vrtu, može se bez ikakve sumnje svrstati u arhitektonska čuda.

 

Send this to a friend