Zanimljivosti

Zbog čega trepnemo od iznenadne buke ili jakog svijetla?

Da li ste nekad primijetili da trepnete od neočekivanog, jako glasnog zvuka? Tu refleksnu radnju ne možemo da kontrolišemo, kažu stručnjaci, a svrha joj je da zaštiti oči.

Ovaj refleks, reakcija na iznenadnu buku ili jako svetlo je instinkt koji nam je omogućavao preživljavanje hiljadama godina.

“Kada nas iznenadi buka, trepnemo, a da toga nismo ni svjesni, dakle, to je refleksna reakcija, koja ne zahtijeva da naš mozak pošalje ‘komandu’ oku da trepne”, objašnjava profesor Džon Furnes, sa Univerziteta u Melburnu.

Traje samo stoti dio sekunde, tako da nemamo vremena da o toj radnji razmislimo. Ljudi su tokom evolucije razvili ovaj refleks jer čuva oko od povreda, i to nam je pomoglo da preživimo.

Oči su veoma osjetljivi organi, lako ih je povrijediti, i zbog toga je u davna vremena ovaj refleks bio toliko važan. Jako glasan zvuk ili iznenadna buka mogu značiti da nešto pada u blizini, ili leti ka vama, i jasno je zašto je u takvoj situaciji pametnije zatvoriti oči, bez razmišljanja.

Neočekivano snažna svjetlost takođe izaziva refleksno zatvaranje očiju, ali ova reakcija je malo drugačija, jer ipak podrazumijeva poruku cerebralnom korteksu, tako da smo je svjesni. Ujedno, to je čini i nešto sporijom.

Jaka svjetlost može takođe oštetiti oko, otuda instinktivno zatvaranje očiju, prenosi Dejli mejl. Ove refleksne reakcije su zajedničke ljudima i životinjama.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend