Zanimljivosti

Zgrada – grad: Građevina toliko velika da ima svoj poštanski broj

Zgrada Copan ili Edificio Copan u Sao Paolu jedna je od najvećih stambenih zgradana svijetu i prepuna je zanimljivosti. Izgradnja je počela 1957, a završena 1966. godine.

Građevina je visoka oko 140 metara, sadrži 1600 stanova koji se prostiru na 38 spratova i u njoj može živjeti između 4000 i 5000 ljudi. Riječ je o toliko naseljenoj zgradi da je zavrijedila i svoj poštanski kod.

Grad u gradu

Osim što ova zgrada ima svoj poštanski broj i poštu, ona je prošlih godina imala i svoju stomatološku ustanovu, bioskop i crkvu. Na tom je mjestu danas galerija Pivo koja okuplja neke od najvećih brazilskih umjetnika današnjice. U njoj je moguće pronaći 70-ak kancelarijskih prostora, restorana i različitih prodavnica. Oskar Niemejer, arhitekta ovog stambenog čuda, zamislio je zgradu kao mjesto gdje će živjeti bogati i radnička klasa, jedni uz druge.

Iz mračnog doba do potpune obnove

Copan je u svojih pedesetak godina postojanja svašta proživjela, isto kao i njeni stanovnici.

Naime, osamdesetih je zgrada Copan bila magnet za dilere, drogu i prostituciju, pa je i cijena stanova bila niža. Te su dilere i prostitutke sada zamijenili umjetnici, studenti i uspješni preduzetnici oduševljeni idejom da žive u ovakvoj posebnoj zgradi. Dio grada oko zgrade živnulo je i postao ugledno mjesto koje privlači ljude svojim galerijama, skejt parkovima i restoranima. Za ovaj je preokret velikim dijelom zaslužan Affonso Celso Prazeres de Oliveira, upravnik zgrade koji je u zgradu uveo red, nadzorne kamere i kazne za nepoštivanje kućnih pravila.

Jedinstven pogled sa zgrade u obliku tilde

Mnogi turisti dolaze do Copana da bi se popeli na vrh i uživali u ptičjoj perspektivi na Sao Paolo, najveći grad u Južnoj Americi. U razdoblju od ponedjeljka do petka možete besplatno da se popnete, a vikendom su posjete zabranjene.

Copan je nemoguće ne prepoznati zbog veličine i neobičnog oblika u obliku tilde, odnosno grafema koji se koristi u portugalskoj abecedi i nalazi se u imenu grada São Paulo.

Send this to a friend