Zanimljivosti

Život bez stresa: Skrivena komuna s 400 stanovnika je pravi raj

Serenbe je ekokomuna skrivena među 400 hektara šumskog područja južno od Atlante u Sjedinjenim Američkim Državama. Zajednica je stvorena prije 15-ak godina prema dizajnu arhitekta dr Filipa Taba i idejama bračnog para Najgrin, koji u njoj živi.

Osnovna je ideja komune život bez stresa, odnosno prema principima po kojima su živjeli naši preci. Članovi žive u skladu s prirodom. Jedu isključivo organsku hranu koja se uzgaja na lokalnim farmama, a na raspolaganju imaju i tri gurmanska restorana.

Domove hlade i griju pomoću geotermalnih toplotnih pumpi, a veliku pažnju posvećuju svom zdravlju i fizičkoj aktivnosti. Stanovnici Serenbea rade u bašti, jašu konje i kuda god mogu, idu – pješice.

Komuna prigrljuje sadržaje za koje ima najviše interesa bez obzira na godine, kao što su venlnes-centar, fitnes-centar sa studijem za jogu i pilates, a na raspolaganju je i zajednički veliki bazen.

U Serenbeu je na cijeni ljubav prema prirodi, strast prema životu, zajednici i kreativnost. Komuna podstiče kreativni rad te redovno organizuje brojna umjetnička predavanja, izložbe, prikazivanja filmova za svoje članove, kao i njihove goste.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Bravo 🙂

Nažalost
Gost
Nažalost

Ne žive od farme, to je ekonomski neodrživa zabava. Žive od penzija, akcija i nasljedstva.

Send this to a friend