Zanimljivosti

Znate li kako je nastao Diznilend?

Bez obzira koliko godina imate, Diznilend je jedno od mjesta gdje možete da doživite pravu čaroliju. Još uvijek je jedan od najpoznatijih i najpopularnijih tematskih parkova u svijetu, ali da li ste znali kako je nastao?

U kalifornijskom gradu, Anahajmu, 17. jula 1955. godine otvoren je jedini tematski park koji je projektovan i izgrađen pod direktim nadzorom svog osnivača, velikog Volta Diznija.

Njegova ideja je bila jednostavna, da napravi mjesto gdje mogu da uživaju i odrasli i djeca. Ipak, snu je trebalo mnogo godina da postane stvarnost.

Ideju o izgradnji Dizni je dobio 40-ih godina prošlog vijeka kada je sa ćerkama Dijanom i Šeron posjećivao različite zabavne parkove. Relativno brzo je napravio “Miki Maus park“ u kome je jedina atrakcija bila kratka vožnja brodićem.

Ipak, septembra 1953. Dizni odučuje da napravi prvi tematski park po imenu “Diznilend”, ali ubrzo shvata da nema dovoljno sredstava za ovaj poduhvat.

Kako bi ubijedio investitore u kvalitet svog projekta, Dizni je odlučio da svoje ideje mora vizuelno da predstavi na što bolji način. Zbog toga zapošljava Herba Rajmana, jednog od najboljih likovnih umjetnika tog vremena, koji je zajedno sa Diznijem, čitavu sedmicu pred sastanak sa investitorima, danonoćno radio na velikoj mapi koja bi u poptunosti prikazala tematski park. Rajman je isprva bio skeptičan zbog mišljenja da je za crtanje takve mape ponuđen vremenski period isuvuše kratak. Ipak, na Diznijev nagovor Rajman je odlučio da mu pomogne.

Nakon što je pobrala simpatije i pristanke investitora prisutnih na sastanku u Njujorku, ova mapa 1954-te postaje i prva slika “Diznlienda” prikazana široj javnosti. Ona je takođe služila i kao glavni promotivni materijal “Diznilenda” sve do otvaranja prvog tematskog parka u Anahejmu u Kaliforniji 1955. godine.

Ipak, nakon uspješne promocije, višegodišnjeg projektovanja i napornog rada došao je dan otvaranja po imenu “crna nedjelja”. Dan je dobio ovo ime zbog toga što veliki broj mašina i atrakcija poput “Mjesečeve rakete”, “Zemlje nedođije” i “Slončeta Damba i letećih slonova” nije radilo. To je bio prvi i možda jedini put kada je Volt Dizni zaista razočarao djecu. “Diznilend” je tokom svog postojanja imao probleme sa helikopterima koji su se čak dva puta srušili kao i sa prisustvom velike količine glodara u parkovima. Vožnje helikopterom su ukinute dok je problem sa glodarima riješen uvođenjem 200 mačaka koje su tokom noći lutale tematskim parkom.

Svi izazovi koji su pratili otvaranje i postojanje “Diznilenda” nisu spriječili njegovu ekspanziju na druge kontinente. “Diznilend” je postao i ostao svjetska atrakcija koja “upošljava” neke od najpoznatijih crtanih likova kao i jedan od najposjećenijih tematskih parkova. Podatak koji ide u prilog tome je činjenica da je do sada prodato 84 miliona Miki Maus ušiju.

Tagovi

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend