Ekonomija

AmCham: Crna Gora mora brzo da se mijenja da bi ostala konkurentna i privukla investicije

Izvještaj AmCham Montenegro o poslovnom ambijentu u Crnoj Gori iz 2014 pokazuje da je regulativa od značaja za privredno poslovanje u osnovi dobra i usklađena sa evropskim i drugim međunarodnim standardima. 

“Primjećuju se određena poboljšanja u oblasti vladavine prava u posljednje dvije godine poput: uvođenja javnih izvršitelja što olakšava naplatu dugova; veće aktivnosti Vlade i njenih organa na suzbijanju sive ekonomije i prikupljanju poreza. Međutim, i pored toga, značajan broj (70 odsto) kompanija nema percepciju da je vladavina prava unaprijeđena. Više od pola kompanija dijeli mišljenje da postoji nejednaka implementacija zakona. Ubjedljiva većina (skoro 80 odsto) smatra da sudske procedure ostaju spore i krajnje nepredvidljive, što predstavlja vrlo ozbiljnu biznis barijeru. Kompanije ocjenjuju da sudstvo nije efikasno u riješavanju predmeta“, kazao je Lešić. 

Više od 2/3 članica je nezadovoljno stanjem u pogledu sive ekonomije. 

“Suvišno je reći da je siva ekonomija nelojalna konkurencija bijeloj ekonomiji i da direktno utiče na punjenje budžeta“, naglasio je Lešić.

Sa stanovišta ljudskih resursa, oko 60 odsto članica AmCham-a stanje na tržištu rada ocjenjuje dosta lošim.

“Dva su razlog za ovakvo stanje. Prvi je postojeći Zakon o radu koji onemogućava uspostavljanje jednog vibrantnog tržišta rada na kom poslodavci mogu da obezbjede radnu snagu u skladu sa tržišnim potrebama. Kao i da zaposleni obezbjede benefite u skladu sa rezultatima, radnici da budu nagrađeni, neradnici da budu kažnjeni. Drugi razlog je neusklađenost obrazovnog sistema ponovo sa potrebama tržišta rada. Nerjetko se dešava da najbolji studenti napuštaju Crnu Goru i nikada se više ne vraćaju, kao i da poslodavci uglavnom moraju da dodatno obučavaju novo zaposlene ili ih čak moraju prekvalifikovati. Postavlja se pitanje zašto toliko novca ulažemo u obrazovanje ako ne dobijamo kadrove koji su potrebni privredi“, kazao je Lešić.

Stoga, u AmCham-u smatraju da bi saradnja Vlade sa obrazovnim institucijama u segmentu planiranja radne snage trebala biti bolja. 

Kompanije vjeruju da je porez na dobit i dalje konkurentan u poređenju sa drugim zemljama u regionu. Pozitivno se, isto tako, ocjenjuje porast efikasnosti u radu Poreske uprave u posljednje dvije godine. 

Međutim, oko 70 odsto članica AmCham se negativno odredilo prema povećanju PDV, a ocjenjuju da je nivo poreza i doprinosa povezan sa platama značajna biznis barijera, posebno za mala i srednja preduzeća. 

“Kompanije smatraju da su akcize izrazito visoke u Crnoj Gori i da se često mijenjaju bez dovoljne komunikacije sa privatnim kompanijama. Za uvođenje novih poreza takođe nema razumijevanja dokle god naplata postojećih nije na potrebnom nivou. Naše kompanije ocjenjuju da način na koji opštine vode politiku lokalnog oporezivanja predstavlja ozbiljnu poslovnu barijeru, a postoje i ozbiljne primjedbe na rad lokalnih poreskih inspekcija, koje često ne interpretiraju i ne primjenjuju propise na adekvatan način. Posljedično, poslovni ambijent se sa poreskog stanovišta percipira kao prilično napregnut i neizvjestan, što može rezultirati manjim ulaganjima i manjom privrednom aktivnošću“, istakao je Lešić. 

Kako je dodao, turizam je strateška grana razvoja Crne Gore, a samim tim i tržište nekretnina. 

“Najveće investicije se posljednjih godina u Crnoj Gori ostvaruju u oblastima građevinarstva i nekretnina. Zakonski okvir u tom domenu je prilično dobro uređen i Vlada je uložila velike napore i postigla značajne rezultate. Međutim mnogi investitori se i dalje susreću sa problemima vezanim za: neriješena imovinska prava i restituciju; neefikasnost procedura i neažurnost dokumentacije u Upravi za nekretnine i lokalnim katastrima, kao i kašnjenja u usvajanju lokalnih urbanističkih planova i visoke komunalnije. Sve to ozbiljno ugrožava investicije koje treba da se realizuju ili tek ih tek trebamo privući“, kazao je Lešić.

On je naglasio da je ulaganje u infrastrukturu jedan od najvažnijih uslova za ravnomjeran ekonomski i društveni razvoj. 

“I pored znatnih ulaganja, do sada još uvijek nisu ostvarene krupnije kvalitativne promjene u oblasti infrastrukture. Pri tome mislimo na: cestovnu povezanost sjevera i juga Crne Gore, modernizaciju željezničke infrastrukture a samim tim i bolju iskorištenost luke Bar, intenzivniji i konkurentniji vazdušni saobraćaj, upravljanje otpadom i drugim aspektima zaštite životne sredine.  Nedavna odluka o početku izgradnje prve etape autoputa od Bara do Boljara, na dionici između Podgorice i Kolašina, je značajan pomak u tom smislu“, naglasio je Lešić. 

Crna Gora je dio Evrope, pa je prirodno da budemo i dio Evropske unije i to opredjeljenje članice čvrsto podržavaju.

“Ali isto tako želimo da naglasimo da je sigurnosni okvir veoma značajan za privrednu aktivnost, posebno za podsticanje investicija. To  pokazuje i veoma ilustrativan podatak da 77 odsto kompanija koje su članice AmCham/a smatra da bi članstvo u NATO pozitivno uticalo na poslovni ambijent i perspektivu Crne Gore“, kazao je Lešić. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni
Gost
Anonimni

Često se susrećem sa mladimČesto se susrećem sa mladim ljudima koji su završili neku od bačelor škola da ne znaju sastaviti ni jedan dokument, vrlo često ne znaju osnove na računaru ( facebook i kucanje u wordu nije dovoljno znanje) , a doživio sam i da fakture kucaju ne koristeći naša slova, već sve kucaju kao da pišu sms poruke.… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Samo nek ste zdravo, u Crnoj
Samo nek ste zdravo, u Crnoj Gori ima i može da se nađe sasvim dovoljno briljantnih ljudi i izvanrednih stručnjaka, ali je problem što ti stručnjaci imaju stav i misle svojom glavom. Nijesu šupci ka ovi što ih tobože traže…

Send this to a friend