Ekonomija

Doklestić: Pozdravljam odluku Skupštine, Mamula mora ostati spomenik

Predsjednica ekološkog društva Boka Olivera Doklestić pozdravlja to što je Skupština nedavno odbila ugovor o zakupu Mamule, koji je Vlada potpisala sa švajcarskim Oraskomom:

“Poznavajući uslove za pojedine objekte koji se daju u zakup zaista sam prijatno iznenađena tim što ugovor nije prošao. To naravno ne uključuje sumnju u realizaciju projekta od strane Orascoma, ali uključuje sumnju u organe koji vrlo često kad se potpišu ugovori ne budu dosljedni da ispoštuju sve ono što ugovor zahtijeva. To se odnosi na izvođenje građevinskih radova, upravljanje objektom, često se to izjalovi i pretvori u suprotnost onog što je predviđeno ugovorom. Takvih primjera je u Herceg Novom i Boki jako puno. Na ovaj način Skupština je pokazala dosljednost da se jedan projekat pokuša izvući na što je moguće bolji način” navela je ona za Antenu M. 

To, dodaje Doklestić, ne znači da Mamula, kako kaže, treba da bude prepuštena sama sebi i zubu vremena.

“Treba da budu uključene relevantne strane i nevladinog sektora i ljubitelja prirode, poštovalaca svih onih koji su stradali na Mamuli da to zaista bude kulturno istorijski spomenik čijim upravljanjem ćemo ubuduce da se ponosimo, a ne da se pretvori u objekat namijenjen isključivo turizmu i da kajmak od toga ubira neko treći. To je vlasništvo naroda i države i tako treba da ostane”, rekla je ona.

Upitana na koji način se taj prostor može urediti, Doklestić kaže da može da bude ugostiteljsko turistički sadržaj, ali ne primarno. 

“Da to ne budu VIP djelovi gdje će biti visokobudžetni turisti koji će tu dolaziti helikopterima, gdje će biti kockarnice i spa centri. To Mamuli nije potrebno. Sama po sebi je dovoljno atraktivna da privuče neku drugu klijentelu, koja voli spomenike”, objasnila je Doklestić.

 

Send this to a friend