Ekonomija

Kaluđerović: Jovanić prikriva štetno postupanje stečajne uprave KAP-a

Zahtjevom od 18. januara Kaluđerović je tražio sam da mu navedene podatke i dokumentaciju Jovanić dostavi do 23. januara jer je, kako je objasnio, 25. Skupština Crne Gore raspravljala o povjerenju Vladi, “a predmetna problematika je i te kako bila relevantna za tu raspravu”.

“Nakon duže od 15 dana Vašeg ćutanja, a posebno nakon informacija koje sadrži odgovor Ministarstva finansija od 22. januara o ovom pitanju, puno je razloga za sumnju da ćutanjem i izbjegavanjem dostavljanja traženih informacija i dokumentacije pokušavate da od javnosti sakrijete nezakonito i po državne interese štetno postupanje stečajne uprave KAP-a“, stoji u otvorenom pismu koje je Kaluđerović uputio Jovaniću.

On navodi da je, po tvrdnji Zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore, stečajni upravnik KAP-a pristupio sudskom poravnanju za iznos od 2,37 miliona eura sa Unipromom bez prethodne saglasnosti stečajnog sudije i Odbora povjerilaca KAP-a, što je u, kako ističe, u direktnoj suprotnosti sa čl. 35 Zakona o stečaju.

“Gospodine predsjedniče Privrednog suda, država Crna Gora potražuje oko 150 miliona eura od KAP-a. Isti stečajni upravnik, na čije nezakonito postupanje se ukazuje, prodao je cjelokupnu imovinu KAP-a za 28 miliona evra, a polovina ove cijene ni do danas nije naplaćena. Takvim postupanjem žestoko se atakuje na interes države, jer je očigledno da će zbog navedenog postupanja stečajne uprave KAP-a najveći dio potraživanja države od 150 miliona evra ostati nenaplaćen. Zar ova problematika ne zavređuje više pažnje i odgovarajuće reakcije predsjednika Privrednog suda, kao stečajnog suda u predmetu KAP-a“, upitao je Kaluđerović.

On je ponovo pozvao jovanića da odgovori na njegov zahtjev i dopuni ga odgovorom na pitanje – šta je konkretno preduzeto povodom navedenog nezakonitog i štetnog postupanja stečajne uprave KAP-a?

Send this to a friend