Ekonomija

Kampanja Budi odgovoran: Bez kazne ove sedmice, evidentirano 11 primjedbi

Kako je saopšteno, inspektori ove sedmice nijesu mogli obaviti kontrolu automehaničarske radnje u naselju Gruda na Cetinju i prodavnice keramike Emore, jer je se objekat nije nalazio na navedenoj adresi, odnosno bio je zatvoren.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole nikšićke kafane Sana i notarske kancelarije Marine Milošević u Baru, a od ukupno devet pritužbi, evidentiranih od ponedjeljka, sedam nije dobilo odgovor, a odnosile su se na korišćenje službenih vozila u privatne svrhe, nepropisno parkiranje, naknadu za autoput na računima za gorivo, smeće i bahato ponašanje na taksi udruženja u Tivtu i Budvi, prenosi Mina business. 

Vlada je početkom aprila odlučila da nastavi ovu kampanju do kraja ove godine, nakon uspješne realizacije njene dvije faze tokom koje su građani prijavili preko 5.000 nepravilnosti u oblasti sive ekonomije i izrečene kazne od oko 1,1 milion eura. Kako je pojašnjeno, na taj način će se omogućiti dalje prikupljanje novca za finansiranje projekata od opšteg društvenog značaja, koje su predložili i podržali građani. 

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinesu jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije. Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i call centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

 

Send this to a friend