Ekonomija

Pink M: Skandalozan pokušaj skrivanja poreskog duga “Vijesti”

Trenutni poreski dug u Crnoj Gori je blizu 585 miliona eura od čega je 230 miliona moguće naplatiti, saopštio je direktor Poreske uprave Miomir Mugoša na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budzet.

Na listi dužnika su i mediji među kojima prednjači medijski koncern Vijesti, čiji je dug na osnovu poreza i doprinosa skoro 700 hiljada eura, a od tog iznosa televizija duguje oko 295 hiljada.

Pink M ističe da je ministar finansija Raško Konjević, pozivajući se na podatke Poreske uprave, saopštio netačan podatak da ta medijska kuća po osnovu poreza i doprinosa duguje 201 hiljadu eura.

Ova laž se, inače, stalno saopštava nadležnim institucijama, kad god se neko usudi da pita koliko duguju Vijesti! Spasonosni odgovor, uvijek je “svi su isti i isto duguju”. Ovu laž danas su predstavnici poreske službe gurnule ministru finansija u ruke. Ne znamo razloge zbog kojih su iz Poreske uprave netačno obavijestili ministra, osim potrebe da se izjednače oni koji državu ruše, a poreze ne plaćaju, sa nama, te da tako izgleda da su svi tu negdje isti. U trenutku dok je ministar Konjević čitao podatak da je Pink dužan 201.000, nama je stiglo rješenje – dakle danas u vrijeme zasijedanja Odbora, na dug od 111.000 iste te Poreske uprave! A u tom iznosu je iznos od skoro 70.000 hiljada eura reprograma poreskog duga koji naša kuća redovno plaća“, kazali su u Pink M-u.

Dali su i činjenice.

“Danas u vrijeme dok su lažno čitali dug Pinka od 201.000 eura stigao nam je zapisnik Poreske uprave u kome piše da smo dužni 123.414 eura! Na stranu što u taj iznos nisu ušle sve uplate koje smo izvršili u ovaj takođe netačan iznos je uključeno i 68.000 eura poreskog duga iz reprograma koje naša kuća redovno plaća! Tako se lako zaključuje da od onih lažno izrečenih 201.000 eura naša kuća po dugovima prema Poreskoj upravi ima manje od 30.000 eura”, kazali su u Pink M-u.

Za to vrijeme je, dodaju oni, dug Vijesti, koji pritom nijesu ni prijavljivali poreze i doprinose na plate godinu dana, sa skoro milion eura smanjen na ispod 300.000 eura.

“Objašnjenje je da su oni sami toliko i to baš jutros prijavili da su dužni!! Zašto nema kod njih iznosa poreskog duga iz reprograma za koji znamo da ne plaćaju, ostaje nejasno bar nama, a vjerujemo i javnosti. Koliko kod da se trudimo da otkrijemo formulu zašto se ovaj medij na ovako brutalan način štiti, po cijenu da se drugi medij koji redovno državi sve plaća lažno poistovećuje ne uspijevamo da shvatimo. Znamo da za razliku od njih mi ne vodimo kampanju protiv države, vlade i institucija ove države gdje spadaju i ove uprave. To po nama može biti jedini razlog ovog neprimjerenog i brutalnog napada na našu medijsku kuću”, poručuju oni.

 

Saopštavaju da njihova kuća sve obaveze prema državi plaća uredno i redovno koliko je u mogućnosti, s obzirom na ekonomsku situaciju u cijeloj državi.

“Nemamo ni euro duga za PDV, trenutno dugujemo samo poreze i doprinose za mart u iznosu od 24.993 eura. Reprogram duga u iznosu od skoro 70 hiljada eura plaćamo redovno!”, jasni su u Pink M-u.

Za razliku od njih, dodaju, tabloid Vijesti i njihova TV državi ni ne prijavljuju obaveze.

“Imaju nekoliko stotina hiljada poreskog duga u reprogramu za koje vjerujemo da ne plaćaju, kao što su danas javno i rekli da i nemaju namjeru. Za poreze i doprinose duguju skoro 700.000 eura, a za PDV oko 40.000. To su činjenice koje nikakva alhemija ne može izjednačiti! Možda nam je jedini nedostatak što za razliku od “Vijesti” ne učestvujemo u rušenju države i tih istih institucija i uprava”, zaključuju u ovoj medijskoj kući.

Send this to a friend