Ekonomija

Postavljanje kabla će uskoro biti nastavljeno

Dnevne novine saznaju da se uskoro očekuje i nastavak postavljanja 250 kilometara energetskog kabla ka našoj državi, koji će na kraju biti povezan na trafostanicu čija je gradnja počela u Lastvi Grbaljskoj.

Prema projekcijama Crnogorskog elektroprenosnog sistema koji sa italijanskom Ternom realizuje ovaj projekat, energetski kabl od Crne Gore do Italije biće u funkciji već početkom 2017. godine.

“Prema aktuelnom dinamičkom planu koji nam je prezentovan od strane strateškog partnera Terna, kao i prema planovima naših izvođača, energetski kabl bi trebalo da bude u funkciji početkom 2017. godine”, kazali su ranije iz CGES-a.

Sredinom novembra 2010. godine potpisan je ugovor o realizaciju projekta povezivanja Italije i Crne Gore energetskim kablom. Ugovor su potpisali tadašnji crnogorski ministar ekonomije Branko Vujović, predsjednik Odbora direktora CGES Zoran Đukanović i izvršni direktor “Terne” Flavio Kataneo. Vrijednost projekta iznosi oko milijardu eura, s tim što Crna Gora učestvuje u realizaciji sa 100 miliona eura. 

 

Send this to a friend