Ekonomija

Radnici Nike prekinuli protest

Mljekari su prije dva dana prvo protestovali ispred prostorija Nike i nikšićke Opštine, a danas i u Podgorici, zahtijevajući povezivanje radnog staža za 5,4 godine i isplatu dugovanja.

Predstavnik radnika i kooperanata, Branko Delibašić, kazao je agenciji Mina business da im je Ivanović predočio da bi staž trebalo biti povezan, prvenstveno za 35 zaposlenih, da bi mogli ostvariti pravo na penziju.

„Ivanović je kazao da će razgovarati sa ministarskom rada i socijalnog staranja, Zoricom Kovačević, o penzionisanju tih radnika na osnovu rada firme Agroprodukt, koja je bila u državnom vlasništvu”, rekao je Deliubašić nakon sastanka.

Prema njegovim riječima, Ivanović će razgovarati i sa stečajnom upravom Nike i predstavnicima Privrednog suda, da bi se razjasnilo zašto su potraživanja kooperanata u ukupnom iznosu od 247 hiljada eura u trećem isplatnom, umjesto u prvom redu.

„Dogovorili smo se da sačekamo do 15. jula, kada će biti izvjesno hoće li se prihvatiti plan reorganizacije za Niku, ili proglasiti bankrot“, rekao je Delibašić.

On je kazao da su radnici nezadovoljni, jer smatraju da će biti proglašen bankrot mljekare.

Potraživanja 65 radnika Nike i pet zaposlenih Nika Pro iznose 250 hiljada eura u bruto ili 188 hiljada eura u neto iznosu.

Mljekari su se proteklih šest mjeseci obraćali na adrese brojih nadležnih institucija u državi, ali im niko nije ponudio rješenje za situaciju u kojoj se nalaze, kako su rekli, ne svojom krivicom.

 

Send this to a friend