Ekonomija

Vlada: Reprogramiraće dug opštinama od 89 miliona eura

Generalni direktor Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija, Nikola Vukićević, rekao je da je tom informacijom obuhvaćeno 14 lokalnih samouprava.

“Za 12 lokalnih samouprava dug po osnovu poreza i doprinosa je reprogramiran na period od 20 godina dok je za dvije opštine, Budvu i Bar, gdje je ocijenjeno da je veći fiskalni potencijal od ostalih opština, taj dug reprogramiran na pet godina“, kazao je Vukićević nakon sjednice Vlade, prenosi Mina-business.

On je rekao da od ukupnog iznosa reprogramiranog duga, na period od 20 godina otpada 75 miliona eura dok je ostalo reprogramirano na pet godina.

“To je proizvod jedne od aktivnosti koje Ministarstvo zajedno sa Vladom sprovodi u cilju saniranja finansijskog stanja u opštinama koje su u prilično teškom finansijskom stanju iz raznoraznih razloga“, saopštio je Vukićević.

Ministarstvo, kako je naveo, zajedno sa tim aktivnostima radi i na pokušaju reprogramiranja i restrukturiranja kreditnih obaveza lokalnih samouprava, zajedno sa njihovim i predstavnicma Svjetske banke SB.

“Tu se pokušava naći neko rješenje kako bi se postojeći kreditni portfolio lokalnih samouprava zamijenio za jedan koji je mnogo povoljniji, ali radimo i sa domaćim bankama da pokušamo naći što povoljnije uslove za postojeće kredite koji su u periodu 2009, 2010. i 2011. godine uzimani pod prilčpno nepovoljnim uslovima“, kazao je Vukićević.

Prema njegovim riječima, Vlada zajedno sa Zjednicom opština i predstavnicima lokalnih samouprava radi i na izradi novog zakona o finansiranju lokalnih samouprava, gdje bi se kroz sveobuhvatnu analizu došlo do informacija da li je postojeći model finansiranja održiv, odnosno da li je samo problem bio u implementaciji ili se mora prići redefiniciji postojećeg modela.

“Očekujemo da do drugog kvartala imamo neke početne rezultate na tom planu“, naveo je Vukićević.

Vlada je usvojila i Akcioni plana realizacije Nacionalnog programa zaštite potrošača, za period od sredine prošle do sredine ove godine.

Generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije, Jovo Rabrenović, kazao je da je to treći jednogodišnji Akcioni plan koji se usvaja i koji proizilazi iz Nacionalnog programa zaštite potrošača od 2012. do ove godine.

“Akcioni pan obuhvata niz aktivnosti koje su predviđene i koje treba da se sprovedu, a prije svega se to odnosi na zakonodavni okvir koji treba unaprijediti i napraviti reviziju nekih propisa koji postoje i donijeti nove propise“, kazao je Rabrenović.

Send this to a friend