Kultura

Ulaj dobio parnicu protiv Marine Abramovič

 

Holandski sud presudio je u korist Ulaja u sporu protiv Abramovič, koja će morati da plati 250.000 eura bivšem umjetničkom i životnom partneru na ime prodaje reprodukcija zajedničkih radova.

U tužbi je naveo da mu nije blagovremeno dostavljala izvještaje o prodaji te da je svega četiri puta za posljednjih 16 godina uplaćivala djelove honorara. Sud u Amsterdamu naložio je Abramovič da isplati Ulaju odštetu veću od 250.000 eura računajući i sudske troškove od 23.000 eura.

Sud je donio odluku da najpoznatija svjetska umjetnica performasa ubuduće svoje radove nastale u periodu između 1976. do 1980. godine mora potpisivati kao Ulaj/Abramovič dok one nastale između 1981. I 1988. godine mora navoditi kao Abramovič/Ulaj. 

Odnos Ulaja i Marine Abramovič dospio je ponovo u žižu interesovanja javnosti 2010. godine prilikom retrospektive njenih radova i maratonskog performansa „Umjetnik je prisutan” u Muzeju moderne umjetnosti (MoMa) u Njujorku.

Ulaj se tada pojavio u galeriji, bio je jedan od prvih učesnika u preformansu i jedini koji sa umjetnicom imao fizički kontakt. Susret je zabilježen u dokumentarnom filmu Metjua Ejkersa sa istim naslovom: „Umjetnik je prisutan” koji prikazuje presjek njihove dvanaestogodišnje intenzivne i teške veze tokom koje je nastao ciklus „Relacionih radova” zaključno sa čuvenom šetnjom u susret jedan drugom na Kineskom zidu (Ljubavnici) nakon koje su raskinuli 1988. godine.

Snimak scene iz MoMa kada su oboje zaplakali privukao je milione gledalaca na YouTube-u pogotovo što su sentimentalna muzika i prateći tekst sugerisali ponovno ujedinjenje nekadašnjih partnera.

Svega nekoliko godina nakon performansa u Njujorku Ulaj je iznio tvrdnje da je Abramovičeva prekršila ugovor iz 1999. godine i zasnovao je sudski proces-

Send this to a friend