Politika

Neutralnost je najispravnija i najhumanija opcija

Prva kampanja održana je u Baru, gdje su na tribini  o  problemu neutralnosti govorili: sveštenik Jovan Plamenac, Mirsad Kurgaš iz NVO „Broj 19“ i Milenko Jovanović iz mirovnog pokreta „Ne u rat. Ne u NATO“. 

Iz Pokreta za neutralnost tvrde da je posjeta bila i više nego dobra što, kako kažu, ide u prilog činjenici da građani žele da čuju nešto više od onoga što im se svakodnevno servira spinovanjem natovskog propagandističkog ešalona. 

Nakon Bara aktivisti Pokreta za neutralnost su obišli najjužniju opštinu naše države – Ulcinj. 

“Građani Ulcinja nisu krili znatiželju da nešto više čuju o ideji koju pokret baštini”, navodi se u saopštenju Pokreta.

U nedjelju su aktivnosti nastavljene u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu gdje su pripadnici NVO Pokret za neutralnost Crne Gore razgovarali sa građanima i dijelili im svoj reklamni materijal. “Jučerašnji dan je završen tribinom u Tivtu gdje su pripadnici Pokreta za neutralnost Crne Gore naišli na veliki odaziv građana koji su mahom podržavali ideju neutralnost. Na tribini ,,Vojna neutralnost i dijalog civilizacija” učestvovali su Mato Brguljan – predsjednik tivatskog odbora Matice Boke, Aleksandar Dedović NVO „Alfacentar“ i Ljupka Kovačević, građanska aktivistkinja i koordinatorka NVO „Anima“. Moderator tribine i koordinator Pokreta za Tivat, Ivo Pean, ukratko je predstavio NVO Pokret za neutralnost Crne Gore i njegovu misiju”, istakli su iz Pokreta za neutralnost.

Prema njihovim riječima Ljupka Kovačević je kazala da nipošto ne podržava militarizam kao ni bilo koji vojni savez, jer svaka upotreba sile je negativna. 

“Takođe, kazala je da protivnike neutralnosti svrstava u tri kategorije, i to; skeptike, oni koji govore da je ideja neutralnosti lijepa i sjajna ali je nemoguća; manipulatore, koji traže zaštitu i interese u bilo kojem vojnom savezu i siledžije, koji destrukcijom i silom postižu svoje ciljeve. Tom prilikom je istakla da tokom i posle ratova, vojnih misija kao i sličnih projekata najviše su stradale žene i djeca”, stoji u saopštenju Pokreta.

Mato Brguljan je kazao da NATO u više prilika, kao i u slučaju Kipra, nije stao u odbranu njegove članice Grčke, što je uporedio sa potencijalnim slučajem da Crnu Goru kao članicu NATO-a ugroze njeni susjedi. 

Aleksandar Dedović je istakao nedostatke našeg sistema i izrazio nadanje da će u slučaju ulaska Crne Gore u NATO doći do promjena unutar sistema. Potom su građani postavljali pitanja učesnicima tribine i na kraju je poruka tribine glasila: neutralnost je najispravnija i najhumanija opcija i to je put kojim bi Crna Gora trebalo da ide ako se budu pitali njeni građani. 

“Podsjećamo da se turneja ,,Proljeće neutralnosti“ nastavlja i da je sledeća stanica 2. aprila u Nikšiću, u Parohijskom domu, sa početkom u 19 sati gdje će se održati tribina ,,Crna Gora i geopolitika multicentrizma-mogućnost za alternative“”, saopštili su iz Pokreta za neutralnost.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni
Gost
Anonimni

Unholy alliance: popovi,
Unholy alliance: popovi, bezboznici i rusofili, pod platsom “neutralnosti” a sve sa ruskom podrskom. Ko vas nezna skupo bi vas plation, macori prepredeni.

Anonimni
Gost
Anonimni

Mogu li i mnogobošci u taj
Mogu li i mnogobošci u taj pokret ili je rezervisano sam za SPC?

freeMNE
Gost
freeMNE

Popove ste doveli,fale samo
Popove ste doveli,fale samo četnici…znamo šta hoćete!
NATO VAZDA!

Steamroller
Gost
Steamroller

Tako je pobro. Viđe li i
Tako je pobro. Viđe li i ovoga četnika Mirsada sa njima?

Anonimni
Gost
Anonimni

čim vidim popa, odmah samčim vidim popa, odmah sam protiv, šta god da je. pi gadluka. da li vam je jasno da vas niko ništa neće pitati i da je sve već dogovoreno još ’99. kad je bilo bombardovanje. samo smiješni ispadate. narod se nikad ništa ne pita, i to je tako od kad postoje “demokratije” i ostale vrste vladavine.

Radunovic Mitar
Gost
Radunovic Mitar

Podrzavam Pokret za NEUTRALNOST
Podrzavam Pokret za NEUTRALNOST

Neutralac
Gost
Neutralac

Bravo ekipo!
Bravo ekipo!

Send this to a friend