Politika

Pejanović Đurišić: Crna Gora kao članica NATO-a pouzdan partner ostalim zemljama

Ona je učestvovala na forumu „To Be Secure“ koji se održava u Budvi, gdje je istakla da je Crna Gora prošla izuzetno intenzivan i zahtjevan period reformi, čija je uspješna realizacija krunisana do sada  najznačajnijim događajem od obnavljanja njene državnosti – pozivnicom za punopravno članstvo u Alijansi.

“Crna Gora je i u fazi vođenja pristupnih pregovora sa Alijansom dokazala svoju spremnost za članstvo, jer su upravo pregovori realizovani bez ikakvih zastoja. Kao i u prethodnoj fazi, i ovu fazu pristupanja Alijansi smo dobro pripremili i vodili zajedno sa našim partnerima. Razumijevanje je bilo obostrano”, navela je Pejanović Đurišić.

Kako je dodala, Alijansa ima potreban “know-how”, adekvatan kadar, resurse, finansije i dovoljno solidarnosti između svojih članica za davanje odgovora na aktuelne bezbjednosne izazove.

“Imajući u vidu da je NATO Alijansa značajan i prepoznatljiv međunarodni faktor očekuje se da će ostati vjerna strateškom konceptu kolektivne odbrane, kooperativne bezbjednosti i upravljanja krizama, kao i da će prisustvo Crne Gore na ovom Samitu potvrditi efektuiranje politike proširenja NATO”, kazala je ministarka. 

Prema njenim riječima, Crna Gora članstvom u NATO želi da bude kontributor, odnosno da aktivno učestvuje i doprinosi rješavanju  bezbjednosnih izazova.

„Sva aktuelna bezbjednosna pitanja treba posmatrati i kao priliku da se kroz uspostavljanje potrebne ravnoteže, dođe do njihovog rješavanja, naročito jačanjem mehanizama koji će prevenirati nastanak kriza i eventualnih sukoba”, smatra ona. 

Govoreći o regionu Zapadnog Balkana, ministarka je naglasila da su napredak i ostvareni rezultati Crne Gore u euro-atlantskim integracijama, važni ne samo građanima Crne Gore, već i cijelog regiona.

„Integracioni procesi na Balkanu su preduslov svakog daljeg napretka i svako usporavanje ovih procesa dovodi do nestabilnosti cijelog regiona”, zaključila je Pejanović Đurišić.

Send this to a friend