Politika

Raščanin: Borba za rodno ravnopravno društvo mora biti snažnija

Zato je, kaže ona, neophodno raditi na osnaživanju žena i njihovom uključivanju u sve društvene tokove, kako bi došle do pozicija na kojima se odlučuje. 

“Naš cilj je da svojijm angažmanom obezbjedimo ženama ostvarenje pune ekonomske slobode i nezavisnosti i  pune političke participacije, ali i svim građanima jednake mogućnosti za ostvarivanje sopstvenih potencijala”, rekla je Raščanin povodom obilježavanja 70 godina od kako su žene u Crnoj Gori dobile pravo glasa.

Podsjećanja radi, 1946. godine u Ustavu Federativne Narodne Republike Jugoslavije, utvrđeno je da je pozicija žena suštinski promijenjena i muškarci i žene su, deklarativno, izjednačeni u svim pravima.

“Patrijarhalni stav o podijeljenim ulogama muškarca i žene, kao i podjela na muške i ženske poslove, na žalost su još uvijek prisutni, pa samim tim dobijanjem prava glasa, gledano sa aspekta položaja žena u društvu, nije se ostvarilo društvo jednakih mogućnosti i društvo oslobođeno predrasuda”, istakla je ona.

Kao potpisnici mnogobrojnih međunarodnih dokumenata i konvencija, dodaje Raščanin, neophodno je da se potrudimo da obezbijedimo svojim građankama ravnopravan status i jednako učešće u političkom i javnom  životu na državnom i međunarodnom nivou.

“Kada je izborni zakon izmijenjen u Crnoj Gori, obavezali smo se na 30 odsto kandidata manje zastupljenog pola na kandidatskim listama partija, kao i da  svaka četvrta osoba, redosljedom partijske liste, mora biti osoba manje zastupljenog pola. Ipak, kvota od 30 odsto sama po sebi nije dovoljna da obezbijedi ravnopravno učešće žena”, istakla je ona. 

Forum žena Socijaldemokrata Crne Gore i Socijaldemokrate Crne Gore će se, kaže Raščanin, zalagati za društvo koje ću u suštinskom, a ne samo formalnom smislu biti društvo rodne ravnopravnosti u kojem žene i muškarci dijele moć i imaju jednaka prava, odgovornosti i mogućnosti. 

Send this to a friend