Politika

Ruska ruka nad Crnom Gorom

Samo nekoliko sati nakon što je policija prekinula protest DF-a ispred Skupštine, Kremlj je neuobičajeno brzo izašao sa saopštenjem, odnosno komentarom na stanje u Crnoj Gori u kome je sadržana indirektna prijetnja bezbjednosti po državu ukoliko nastavi put ka NATO, piše Pobjeda.

Za političkog analitičara iz Beograda Dušana Janjića nema dileme ovim stavom Rusija se direktno umiješala u unutrašnju politiku Crne Gore.

„Moskva se direktno miješa u unutrašnje stvari Crne Gore. Vjerujem da u Crnoj Gori građani imaju dovoljno pameti i dostojanstva da zastanu poslije ovog saopštenja i da razmisle“, ocijenio je za Pobjedu Dušan Janjić.

On rekao da nema dileme da su demonstracije Demokratskog fronta usmjerene protiv NATO-a, pri čemu dodaje da je uloga Rusije u tome ogromna.

Janjić potez Rusije tumači i kao ohrabrenje Demokratskom frontu da ide ka ponavljanju scenarija „Žuta greda“, kada je, davne 1989. godine, intervencija policije i zaustavljanje radnika iz Nikšića bila povod za rasplamsavanje protesta.

„DF ne treba da slijedi interese Moskve. Treba da sjednu i razgovaraju sa vlastima. Neka vode anti-NATO kampanju i ubjeđuju građane na regularan način, a ne konfliktima. Nije ni dobro kad policija brani neku politiku“, smatra on i opominje da trenutna dešavanja ne vode ka dogovoru, već ka izazivanju žestoke krize.

Janjić kaže da je Moskva odlično procijenila momenat da napravi veliku gužvu.

Govoreći o ulozi Rusije u protestima, Janjić je rekao i da je pitanje koliko je Rusija finansijski učestvovala u njiihovoj organizaciji.

„Ne vjerujem da bilo ko u Beogradu, pogotovo padajuće stranke, kao ostaci DSS-a imaju mogućnost da iz sopstvenih izvora podrže ove demonstracije, ali politički svakako da se maksimalno trude“, navodi on.

Prema njegovim riječima Moskvi odgovara ovakva situacija u Crnoj Gori, pri čemu je primjetan problem sa dosljednostima Rusije.

„Kada se pripremao referendum za nezavisnost Crne Gore, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je bio obaviješten od crnogorskog rukovodstva da će Crna Gora ići u NATO, ali naravno da neće imati strane trupe i rakete sa bojevim glavama, što je bio ruski uslov. Ta-da je to bilo dovoljno za Moskvu da ne ometa nezavisnost. Očigledno je da Moskva, kao i sve velike sile, mijenja svoju politiku kako joj odgovara. Nj oj trenutno odgovara da ima što više žarišta na Balkanu, kako bi što više dobila u aktuelnim pregovorima oko podjele interesnih zona, a krenuli su bombama po glavi stanovnika Sirije. Dakle, tu je jasno da Moskva igra kao sve velike sile“, smatra Janjić.

Rusija je u saopštenju navela i da se stiče utisak da „usmjeravanje na ubrzano kretanje Crne Gore ka NATO istovremeno pretpostavlja gušenje alternativnih pristupa“. Odgovarajući na pitanje da li aktuelna dešavanja mogu usporiti put Crne Gore u NATO, Janjić kaže da prvo treba da razmišljamo hoće li se opametiti Crnogorci.

„Ako se ne uzmu u pamet, tu može svašta da se dogodi. Sigurno da se ovdje stvaraju neregularni uslovi i da je to cilj, ali nije nemoguće da oni postignu kontraefekat. Nijesam baš siguran da su Rusi pomogli ovim pozivom da se nastavi destabilizacija, moguće je da okrenu većinsku Crnu Goru protiv sebe“, zaključuje Janjić.

Send this to a friend