Politika

Šehović: Novu pobjedu vladajuće koalicije niko neće moći da dovede u pitanje

VN: Vlada Crne Gore je dobila povjerenje poslanika. SD je glasao za povjerenje, ali vaši bivši partijski drugovi SDP protiv. Kako to komentarišete?

ŠEHOVIĆ: To što je Vlada dobila povjerenje poslanika doživljavam kao pobjedu modernih i naprednih političkih snaga u Crnoj Gori, koji su davanjem podrške aktuelnoj vladi glasali za nastavak njenog stabilnog kretanja evroatlantskim putem, putem koji simbolizuje čuvanje nimalo lako dostignutih vrijednosti u postreferendumskom periodu, kao i ulazak u društvo najrazvijenijih i najdemokratskijih država. Uostalom, prirodno je da Vlada koja je ostvarila istorijski uspjeh time što je stvorila pretpostavke za dobijanje pozivnice za NATO, koja je za tri godine otvorila 22 od 35 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, i koja je uspjela da, uprkos tome što je crnogorska ekonomija mala i otvorena, a samim tim i izuzetno podložna uticaju negativnih ekonomskih kretanja iz okruženja uzrokovanih krizom, ne samo stabilizuje ekonomiju, nego i da obezbijedi stopu rasta iznad 4% i uvede nas u novu razvojnu fazu, dobije povjerenje u parlamentu. Nova parlamentarna većina koja se nakon glasanja iskristalisala takođe je svojim glasanjem pokazala i da je svjesna da Crna Gora mora da se mijenja, ali ne bilo kako i ne nagore, kako bi to neki očigledno htjeli, nego isključivo nabolje. Kao što je takođe svjesna da Crnu Goru moraju mijenjati oni koji su joj nakon čitavog jednog vijeka vratili državnost i učinili je modernom i ekonomski samodovoljnom državom, a ne nikako oni koji bi najradije da je ne bude. Takođe su pokazali da su svjesni da Crna Gora bolje ne bi prošla ni sa onima koji su zajedno sa nama učestvovali u svim njenim velikim pobjedama, ali su se u međuvremenu izgubili u svom političkom tumaraju i lutaju, pa su postali žrtva svojih nerealnih ličnih ambicija zbog ćega bi pristali da se udruže i sa crnim đavolom, samo da bi makar na trenutak zagospodarili Crnom Gorom, ne mareći za posledice. Zato je i jednima i drugima zagarantovana opoziciona politička budućnost u kojoj se, nakon glasanja o povjerenju Vladi, inače i jedni i drugi već nalaze.

VN: Nakon početne osude Pozitivne, dio opozicije na razne načine prihvata ideju da uđu u Vladu. Među njima je i SDP. Vi ste već u Vladi. Kako bi ta nova Vlada funkcionisala?

ŠEHOVIĆ: Jako je važno naglasiti da Vlada u kojoj bi, ukoliko do dogovora dođe, participirali i predstavnici opozicije na određenim mjestima, ne bi bila ni tehnička ni prelazna, nego ista ona četrdeseta, koja bi bez obzira na eventualne kadrovske promjene bila do kraja posvećena realizaciji svih ključnih spoljnopolitičkih i unutrašnjih prioriteta, postavljenih 4. decembra 2012. godine, kada je i izabrana. Naravno, sa posebnim senzibilitetom za sva ona pitanja koja u jednom dijelu opozicione javnosti izazivaju nepovjerenje u izborni proces, a zbog čega im je, uostalom, i ponuđen ulazak u Vladu. U tom smislu je dvije stvari posebno važno naglasiti. Prva stvaranje ambijenta za održavanje izbora čije rezultate ni taj, manji dio opoziciono nastrojene javnosti ne bi dovodio u pitanje jedini je razlog zbog kojeg je opoziciji ponuđeno da preuzmu određene pozicije u Vladi, a ne da bi mijenjali njen, prije četiri godine utvrđen, spoljnopolitički niti bilo koji drugi strateški politički kurs. Druga pokazivanje spremnosti za otvaranje prostora za participaciju opozicionih predstavnika na određenim pozicij ama u Vladi pokazatelj je samouvjerenosti aktuelne vladajuće strukture, čiji dio su Socijaldemokrate Crne Gore, u pobjedu na izborima, jer prosto ne želimo da je nakon izbora bilo ko dovodi u pitanje, budući da je izvjesna.

VN: Ko je, po Vama, gubitnik u ovom procesu?

ŠEHOVIĆ: Nakon što je Vlada dobila povjerenje, politički gubitnici su oni koji već neko vrijeme bezuspješno rade na njenom svrgavanju, ali bez izbora i bez bilo kakve političke i demokratske logike. Dakle, gubitnici su oni koji su nerealnoj slici o sopstvenoj veličini podredili interes države, oni kojima je politika postala odraz političke sujete nastale zbog toga što nijesu uspjeli da prvo Podgoricu, a nakon toga i Crnu Goru “demokratizuju” po “kolašinskom receptu” i to sa istima onima koji su nedavno svoj demokratski kapacitet pokazali kada su “demokratski” pokušali da nasilno zauzmu Skupštinu. Politički gubitnici su, dakle, oni kojima je i na lokalnom, a sada i na državnom nivou u vodu palo takođe “demokratsko” dostignuće, koje podrazumijeva uživanje u benefitima i blagodetima vlasti, uz istovremeno bježanje od odgovornosti koju ona podrazumijeva. Stoga sam siguran da će se u opozicionim klupama, u kojima inače sada sjede, prirodnije osjećati.

VN: Šta Socijaldemokrate Crne Gore očekuju od dijaloga lidera političkih partija koji se ovih dana vodi u parlamentu, a u kojem i predsjednik Vaše partije učestvuje?

ŠEHOVIĆ: SD podržava politički dogovor, ali ne i dogovor koji bi rezultirao bezakonjem. Postizanje dogovora, koji bi učinio nespornim izborni proces za sve političke subjekte koji učestvuju u dijalogu, svakako je za nas poželjan i njemu su Socijaldemokrate Crne Gore apsolutno posvećene. Ali ne po svaku cijenu, a posebno ne po cijenu gaženja pravnog poretka i ustavnog principa vladavine prava. Ne možete derogiranjem i gaženjem prava sprovoditi neku navodnu pravdu, a još manje liječiti svoju političku sujetu i na taj način se boriti sa sopstvenom nesigurnošću izazvanom time što još uvijek nemate jasan stav o tome da li prihvatiti ili ne prihvatiti poziv premijera da uđete u Vladu, jer ste svjesni da će nakon izbora rezultati biti takvi da u njoj nemate šta da tražite. Zato nam je u daljem toku razgovora svima potrebno više mudrosti, ali i odgovornosti prema političkom trenutku u kojem se nalazimo.

 

Očekuju dobar rezultat na izborima

 

VN: Ovo je godina izbora. Da li ste u partiji razgovarali o načinu izlaska u koaliciji ili samostalno?

 

ŠEHOVIĆ: Sve što smo u prethodnih pola godine uradili nam daje za pravo da sa potpunom sigurnošću možemo kazati da odličan izborni rezultat za SD neće izostati, nezavisno od toga kada i na koji način ćemo izaći na izbore. Potpuno smo spremni za samostalan nastup, ali istovremeno i svjesni da je način izlaska na izbore stvar političke procjene, trenutka i okolnosti u kojima će se izbori održati, zbog čega konačnu odluku treba donijeti kada se uzmu u obzir brojni drugi faktori, koje je moguće sagledati jedino onda kada za to dođe vrijeme i kada izbori budu raspisani. U svakom slučaju, kakva god da bude konačna odluka o načinu izlaska na izbore, biće blagovremeno donijeta na odgovorajućim partijskim organima i nezavisno od nje rezultat će biti takav da ćemo izvjesno sa pozicije vlasti i u narednom periodu nastaviti da sprovodimo svoj izborni program, čije osnove smo jednoglasno usvojili na nedavno održanom Kongresu.

 

Na prvom Kongresu smo pokazali snagu

 

VN:iNedavno ste imali prvi Kongres partije, na kojem ste izabrani i za jednog od njenih potpredsjednika. Da li ste zadovoljni kako je Kongres protekao i koje se partijske aktivnosti dalje mogu očekivati?

 

ŠEHOVIĆ: Način na koji je organizovan prvi Kongres Socijaldemokrata Crne Gore, atmosfera koja je vladala tokom priprema koje su mu prethodile, a posebno ambijent u kojem je Kongres održan, demokratska kultura i snaga koja je na njemu pokazana, najbolji je pokazatelj da je tačno pola godine nakon našeg osnivanja, sada i definitivno jasno da smo uspjeli da pravu, izvornu socijaldemokratsku ideju u Crnoj Gori sačuvamo, na šta smo veoma ponosni. Nakon Kongresa ćemo svi mi, kojima su delegati pružili podršku i dali legitimitet da u narednom periodu predvodimo Socijaldemokrate Crne Gore, imati i obavezu više da nastavimo da jačamo i širimo socijaldemokratske ideje i principe, koje smo uspjeli da otrgnemo od dnevnog politikanstva i populizma, i da ih i dalje promovišemo i primjenjujemo na moderan, novom vremenu primjeren način. U tom smislu nas očekuje konstitutivna sjednica Glavnog odbora, na kojoj će izborom predsjedništva i ostalih tijela predviđenih statutom u organizacionom smislu u potpunosti biti zaokružena naša partijska infrastruktura, zbog čega potpuno spremno dočekujemo izbore, nezavisno od toga kada će biti održani. Odličan izborni rezultat, što se Socijaldemokrata Crne Gore tiče, definitivno neće izostati.

 

Send this to a friend