Politika

Vujanović: Potvrđeno mi je da ćemo dobiti poziv u NATO

On je danas, nakon učešća na samitu UN o klimatskim promjenama, kazao da će dan kada Crna Gora dobije poziv za NATO, biti veliki dan za državu.

Iz kabineta Vujanovića saopšteno je da se u Parizu susreo sa predsjednicima SAD, Francuske, Turske, Rumunije, Litvanije, kancelarkom Njemačke, predsjendikom Vlade Kamerunom, predsjednikom Vlade Italije, predsjednicima Vlada Grčke i Holandije.

“Mogu reći sa punom izvjesnošću prognoze za našu pozivnicu u NATO-u. Svi su saopštili da je Crna Gora zaslužila taj poziv i da smo sa jednim vrlo vrijednim djelovanjem, pokazali da smo u stanju da osvojimo standard NATO-a”, rekao je Vujanović.

On je podsjetio da Crnu Goru obaveze tek očekuju, kao i da će se poziv ratifikovati u parlamentima 28 država NATO-a.

Vujanović je ukazao i da će Crna Gora tada dobiti mogućnost da postane punopravna članica NATO-a. 

“Završili smo jedan ogroman posao koji nijesmo dovršili na prošlom samitu NATO-a u Kardifu. U obavezi smo da inteziviramo naše aktivnosti, pokazujući da smo pouzdan partner NATO-a”, dodao je on.

Prema riječima Vujanovića, Crna Gora time dobija nove mogućnosti razvoja ekonommije, mogućnosti za radna mjesta, za veći standard građana i za bolju političku poziciju. 

“Ono što uvijek želim da naglasim, ovo je novo ubrzanje procesa evropskih integracija. Sa članstvom u NATO-u mi ćemo ubrzanije ići prema Evropskoj Uniji. Mislim da će dan kada dobijemo poziv za NATO, biti veliki dan za Crnu Goru”, poručio je on.

Vujanović smatra da će to biti nova potvrda vrijednosti Crne Gore i snažna potvrda referenduma kojim je Crna Gora postala nezavisna.

On je dodao da je konferencija u Parizu bila najmoćnija podrška klimatskim promjenama i mjerama koje se preduzimaju da bi se spriječio njihov efekat u smislu obezbjeđenja kvaliteta Agende o održivom razvoju koja je usvojena u septembru mjesecu na samitu UN u Njujorku. 

“Bila je to prilika da se pokaže jedinstvo međunarodne zajednice u savlađivanju globalnog izazova klimatskih promjena koji je uz terorizam, svakako, najveći globalni izazov. Dobro je da se iz Francuske i Pariza uputila poruka da sve države međunarodne zajednice moraju da budu zajedno. Da bi svojim zajedničkim mjerama ostvarile djelovanje u svim aktivnostima u funkciji obezbjeđenja i zaštite kompletnog čovječanstva od klimatskih promjena”, dodao je on.

Vujanović je rekao da je Crna Gora iskazala jasan odnos zajedničkog djelovanja u tim aktivnostima usvajanjem Agende održivog razvoja do 2030. godine i iskazala spremnost državnih i privrednih mjera i učešće svih subjekata društva u obezbjeđenju zdrave životne sredine.

Send this to a friend