Ostali sportovi

FOTO: Startovala izviđačka liga

Zamišljena je kao  svojevrsan izviđački karavan. Svi takmičari imaće tačno pet kola da pokažu svoje znanje  iz orijentacije, topografije, signalizacije, čvorologije, prve pomoći i pionirstva a na kraju lige da postanu državni prvaci. Ove godine Savez je odlučio da liga “posjeti” sljedeće  gradove: Podgoricu, Bar, Andrijevicu, Nikšić i Cetinje. Neka kola biće jednodnevna a neka trodnevna , kako bi takmičari imali mogućnost da tokom Lige upišu više noći pod šatorom, polože određena vještarstva i na pravi način osjete izviđački kamp.

– Prvo kolo startovalo je 28.marta, a okupilo je više od 350 učesnika – takmičara. Instruktori Saveza , markirali su takmičarsku stazu na takav način da su izviđači mogli da vide i posjete najljepše kulturno – istorijske spomenike Podgorice. Kotrolne baze nalazile su se kod spomenika „Palom partizanu“, na Gorici, kod Hrama „Hristovog vaskrsenja“, na Skalinama, kod stare škole u mjestu Duklja, na brdu Ljubovioć , Malom brdu. Stazu dugu 24 km, takmičari su prešli za 6h i riješili sve zadatke koji su bili predviđeni elaboratom ovog takmičenja – saopštio je Savez izviđača.

Svoje prve bodove upisali su takmičari 29 izviđačkih patrola iz 14 jedinica Saveza izviđača Crne Gore a posebni gosti ovog kola lige bili su izviđači iz Trebinja. O. Š.“ Milorad Musa Burzan“ otvorila je svoja vrata za izviđače , pa su se zastave Crne Gore,  WOSM-a (svjestske skautske organizacije) i Saveza izviđača Crne Gore zaviorile ispred platoa pomenute škole. Prvu izviđačku Ligu otvorio je predsjednik Saveza izviđača Crne Gore, Momčilo Zeković – Zeko dok  je ispred O.Š. Milorad Musa Burzan a u ulozi domaćina, pomoćnik škole, Ilija Pavićević pozdravio sve prisutne izviđače.

Logističku podršku, u realizaciji ove akcije, u Podgorici, dali su, osim OŠ “Milorad-Musa Burzan, JU Muzeji i galerije grada Podgorica, TO Podgorica, vjerski objekti, Hram Hristovog vaskrsenja, Crkva svetog Đorđa pod Goricom, Starodoganjska džamija i Mešihat islamske zajednice, policija i mediji TV CG i TV PINK.

– Veliku zahvalnost dugujemo upravi OŠ “Milorad-Musa Burzan” koja je otvorila vrata škole i koja je, kao i mnogo puta do sada dala podršku zajedničkoj akciji – navodi se u saopštenju.

Send this to a friend