Psihologija prekinite odnose sa toksičnim osobama

Sedam načina da se distancirate i zaštitite od bliskog negativnog čovjeka

Ponekad se čovjek koji je poguban za vas nalazi u vašem neposrednom okruženju. Šta tada reći, ponekad je to vrlo bliska osoba, s kojom je nemoguće potpuno prekinuti komunikaciju.

Lako je savjetovati: prekinite odnose sa toksičnom majkom! Ali ponekad se i takva majka voli i žali. I ne može se odbaciti. Možda ima psihičke probleme ili probleme sa zdravljem. Ne odlučuje se svako da ostavi starog čovjeka… Ili problematičan koleginica, zbog nje, možete napustiti posao. Ali to nije uvijek moguće, u tome je stvar. Kada govorimo o metodi distanciranja, to nije nužno bjekstvo.

Može se primijeniti psihološko distanciranje. Glavno je da se sistematski i metodički primjenjuje i uči. Usmjerite stalnu pažnju na ovu komunikaciju i stalno nadgledajte sebe. Evo šta treba raditi:

– Ne inicirajte kontakt. Ne zovite, ne pišite, ne pozivajte u posjetu, ne predlažite komunikaciju prvi – kad god je to moguće. Čestitajte praznik, dajte poklon ako je potrebno, ali ne više od toga. Ne inicirajte komunikaciju.

– Ne žalite se takvom čovjeku na svoje probleme, ne otkrivajte dušu i ne govorite detalje svog života. Zato što će svaka riječ biti upotrijebljena protiv vas. To se već desilo mnogo puta, ali vi ponovljate istu grešku: sami dijelite informacije.

– Ne raspravljajte o trećim licima. Jer tada ćete sami patiti – takav čovjek će prenijeti informacije, iskrivljujući ih do neprepoznatljivosti. Ili će vas ucjenjivati dobijenim informacijama, nagovještavajući da to može reći.

– Ne pozajmljujte od takvog čovjeka. Ne pozajmljujte novac, ne koristite njegove usluge i pomoć. Tako ćete ući u dužničko ropstvo, iz kojeg je nemoguće izaći.

– Ne pokazujte emocije. Ne vodite duge razgovore. Govorite jasno, oprezno i malo. Pratite vrijeme kontakta. Kiseonik u balonu će trajati samo određeno vrijeme, onda ćete se ugušiti!

​- Ne ulazite u bilo kakve sporove i diskusije. Riječ po riječ i naći ćete se u zamci. Nećete primijetiti kako ste se upustili u borbu, iznervirali i potom postali krivi.

– Ne podstičete žalbe. Prebacite razgovor na nešto drugo na bilo koji način. Ili se sami počnite žaliti ili odmah nađite razlog da prekinete razgovor.

Ove metode treba primjenjivati stalno iz dana u dan. Ovo je način distanciranja. Temperatura će pasti i pritisak u sistemu će se smanjiti, figurativno rečeno. Komunikacija će biti, a vi ćete biti emocionalno van dometa. I biće teško da vas povrijedi. Sva nevolja je u tome što se čovjek sam suviše otvara i približava, a zatim dobija bolan udarac. Tako, treba steći distancu.

Ponekad ovo i problematičnog čovjeka mijenja na bolje. Uobičajeni scenario je nestao, hrana je nedostupna, potrebno je promijeniti ponašanje! Tako da je distanciranje dobro za obje strane. I omogućava da se izbjegne neprijateljstvo i otvoreni sukob.

Send this to a friend