Djeca

Kako podići srećno dijete?

Dijete dolazi u veliki i nepoznati svijet za njega, i od njegovih roditelja, njegovih prvih provodnika u tom svijetu, zavisi kakva će ličnost izrasti od tog djeteta, da li će naučiti da bude srećan, hoće li znati da nađe svoj put.

Jedan mudrac je rekao: “Možete da ne date svojoj djeci zlato i srebro i druga bogatstva, ali dajte im dobro vaspitanje, i ono će postati njihov zemljaski oslonac.”

Ali kakvo vaspitanja se smatra dobrim? Kako razumjeti svoje dijete? Kojih se pravila treba pridržavati u komunikaciji sa njim?

Budite dostojan primjer

Da bi dijete izraslo u dobarog, odgovoranog i razumnog čovjeka, roditelji treba sami da su takvi. Djeca imaju tendenciju da imitiraju. I primjer za sve za njega su roditelji. Zato budite dostojan primjer svojoj djeci.

Zapovijest bezuslovne ljubavi

Bezuslovna ljubav prema djetetu, to je ljubav za to što dijete postoji. Ne pokušavajte na silu da mijenjate dijete, ne namećite mu svoje koncepte i ideje. Za dijete do prvih dana rođenja veoma je važna vaša bezuslovna ljubav i briga. Od toga zavisi kako će se dalje osjećati: srećno ili necijenjeno.

Uvažavajte dijete

Čak i mala beba je ličnost. Djeca gledaju na svijet otvoreno. Vole ga i osjećaju ga svim svojim srcem, vjeruju mu. Zadatak roditelja je da sačuvaju u djeci radost, ljubav prema životu, ljubav prema samom sebi. Uvažavajte svoje dijete i u starosti ćete dobiti uvažavanje sa njegove strane.

Vjerujte svom srcu

Mudrost vaspitanja založena je u svima nama od rođenja. Ona živi u našim srcima. I da se shvati, potrebna je samo ljubav. Vi, kao niko drugi, možete da razumijete i osjetite sve potrebe svog mališana, ako slušate svoje srce, a ne savjete okruženja.

Podesite se na dobro

Djeca do tri godine imaju neobično jaku vezu sa majkom. Osjećaju sve njene strahove, brige i zabrinutosti. Zato ih prevazilazite i vjerujete u dobrobit svog djeteta. Očekujete samo dobro. To će pomoći vašem djetetu da bude samostalna, radoznala i inicijativna osoba.

Imajte povjerenje u dijete, da biste razvili odgovornost

​​Sva djeca teže da budu nezavisna od malih nogu. Stoga, dajte djetetu tu mogućnost, naravno u razumnim granicama. Ako roditeljsko pravo bude previše nametljivo, pojaviće se protest u vidu tvrdoglavosti. Roditelji bi trebalo da zaštite dijete, a da ne mijenjaju njegovu prirodu i karakter.

​Uvijek podržavajte svoje dijete

Neka vaše dijete aktivno učestvuje u porodičnom životu. Dijete do godinu dana treba što je moguće češće da bude u ruke. Za njega je veoma važan stalan kontakt sa majkom za dalji normalan razvoj. Djetetu da postane nezavisan od majke, potrebno je da prođe stadijum svoje zavisnosti od nje. Djeca svih uzrasta treba uvijek da osjećaju podršku roditelja i da znaju da će im oni uvijek priteći u pomoć.

Osnovno vaspitanje, dajte djetetu od tri godine

Naši preci su tvrdili da treba učiti dijete dok leži poprijeko preko kreveta. Drugim riječima, neophodno je od najranijeg uzrasta učiti dijete da misli, razvija svoju radoznalost, vaspitavati ga.

Dijete ima pravo da uči na svojim grešaka

Dozvolite djetetu da pravi greške, pod uslovom da to nije opasno po njegov život i zdravlje.
​Ovo je neprocjenjivo iskustvo za njega, koje je neophodno da postane odgovoran za svoje postupke.

Pomozite djetetu da nađe svoj put

Čovjek će samo biti srećan ako ide svojim putem. Zadatak roditelja je da mu pomogne u pronalaženju tog puta, ništa ne namećući i ne primoravajući ga da živi tuđi život. Razvijajte u svom djetetu individualnost i različitost. Dijete uvijek mora samo da izabere.

Send this to a friend