Automobili

Da li će Tesla stvarno da propadne?

Sve je više onih koji misle kako Tesla motors neće dočekati kraj godine.

Poslednji u nizu loših glasnika je vođa investicionog fonda Džon Tompson, koji tvrdi da će Tesla da bankrotira u roku nekoliko mjeseci, a jedini spas pružiće ovi pirliv svežeg kapitala ili, kako kaže Tompson, zec iz šešira Ilona Maska.

Svi su saglasni kako je najveći problem Tesle to što nikako ne može da počne da generiše dobit. Koliki je Tesla gubitaš najbolje govori poređenje s gigantom Fordom.

“Tesla vrijedi duplo više od Forda, a Ford je prošle godine proizveo šest miliona automobila uz profit od 7,6 milijardi dolara, dok je Tesla proizvela 100.000 automobila uz gubitak od dvije milijarde. Nadalje, Ford ima uštedu od 12 milijardi za crne dane, dok će Tesli najvjerovatnije nestati novca u sljedeća tri mjeseca”, izjavio je Tompson.

Najbitniji je što Tesla iza sebe nema iskustvo, a ono je u auto-industriji presudno. S jedne strane, potrebno je imati konstantu kvaliteta. Model 3 je tu najbolji i najočigledniji primjer. Uprkos nevjerovatnom startu i rezervaciji 400.000 automobila na neviđeno, o čemu drugi mogu da sanjaju, kompanija Tesla nije uspjela da iskoristi prednost i kapitalizira je. Model 3 i danas ima problema u proizvodnji, koja debelo kasni za planovima, a pojavio se i problem kvaliteta izrade.

Druga važna stavka je da dolazi i konkurencija, a neki su usljed proboja negativnih iskustva postojećih vlasnika u javnost odlučili da okrenu glavu na drugu stranu. Potražnja za modelima X i S nije na razini očekivanja, a ni cijena baterija ne pada očekivanim ritmom. Nakon što na tržište stigne konkurencija, Tesla bi zaista mogla da postane stvar prošlosti. Desetke električnih modela najavili su BMW, Mercedes i VW, a na tržište su već došli opasni konkurenti iz GM i Jaguara.

Kad se sve zbroji, ironija Boba Luca počinje da ima smisla. On je, naime, među prvima najavljivao propast Tesle. Čak se našalio i savjetovao da bi svi auto-kolekcionari trebalo da požure i kupe Teslin model S prije nego što kompanija propadne.

Ranije ove godine leđa je Tesli i Ilonu okrenuo Stiv Voznijak, suosnivač Epla, koji je zbog stalnih kašnjenja izgubio povjerenje u kompaniju.

Tesla svakog sata potroši gotovo pola miliona dolara, svakog minuta spali 8000 dolara, piše Blumberg. Ako nastavi ovako, Tesla će sav novac potrošiti pre 2019. godine, baš kao što je Bob Luc prognozirao, prenosi Indeks.

Tagovi

Send this to a friend