Automobili

Stari klasik Jaguar D-Type se vraća u proizvodnju

Kompanija Jaguar Land Rover već neko vrijeme praktikuje ponovnu proizvodnju nekih od svojih legendarnih modela, a sada je na red došao D-Type.

Iako je poslednji D-Type proizvede prije skoro 62 godine, Jaguar Classic će nakratko nastaviti njegovu proizvodnju. Prvi model, prototip, će biti predstavljen na Sajmu retro automobila u Parizu. 

D-Type nema slavu kao E-Type, ali je ovaj model osigurao sebi mjesto u istoriji pobjedom na trci 24 sata Le Mana 1955., 1956. i 1957 godine.

Iz kompanije kažu da će svaki dio automobila biti autentičan originalu, te da će u njega biti ubačen šestocilindarski XK agregat.

Klijenti koji odluče da kupe ovaj model mogu naručiti verziju Shortnose iz 1955. godine ili Longnose iz 1956. godine. Prototip koji će biti predstavljen je druga verzija i lako ga je prepoznati na osnovu produžene haube i rpa na zadnjem djlu.

Proizvodnja će biti ograničena na 25 jedinica, jer je tokom pedesetih godina plan bio da se proizede 100 primjeraka modela D-Type, ali je napravljeno svega 75.

Sada, šest decenija kasnije, kompanije je odlučila da ispuni dato obećanje. Kompanija nije otkrila po kojoj cijeni će prodavati ovaj model, ali narudžbine već pristižu.

Tags

Send this to a friend