Auto - Moto

I to postoji: Dječji oldtajmeri koštaju kao novi auto

Pored pravih klasičnih modela, koji na aukcijama dostižu i višemilionske cijene, postoji i malo poznato tržište replika ovih automobila namijenjih deci.

Dok se na predstojećoj tradicionalnoj godišnjoj aukciji u Pebl Biču, u Kaliforniji, imućni kolekcionari i ljubitelji oldtajmera budu nadmetali za neki od klasičnih Ferrarija, Aston Martina ili Maseratija, istovremeno će se odvijati manje atraktivna, ali svakako zanimljiva licitacija minijaturnih klasičnih dječjih automobila.

Aukcijska kuća Mecum ponudiće zainteresovanim kupcima replike četiri čuvena sportska oldtajmera: Ferrari 330 P2 Le Mans iz 1969, “Baby Ferrari” Bimbo Racer iz 1956, Mercedes-Benz 300SLR, takođe iz 50-tih i Jaguar E-Type Junior iz 1961. godine.

Ferari 330

Replika Ferrarija 330 P2 Le Mans ofarbana je u odgovarajuću Rosso Corsa nijansu crvene, uz obavezni takmičarski broj na vratima i haubi.

Dimenzije ovog umanjenog automobila iznose 2/3 originala, šasija je od čelika, a karoserija od fiberglasa.

Za pogon je upotrebljen Hondin motor od 2,5 ks, koji omogućava automobilu da razvije 40 km/h.

Očekuje se da će vozilo na aukciji dostići cijenu između 35.000 i 40.000 dolara.

bimbo racer

“Baby Ferrari” Bimbo Racer ručno je izrađen u Torinu 1956. godine, a dizajnirao ga je Giovanni Michelotti.

Opremljen je originalnim 12-voltnim elektromotorom, karoserijom od fibreglasa, Pirelli gumama i kožnim enterijerom. Vrijednost automobila procjenjena je na 20.000-30.000 dolara.

Iako je originalni model iz Njemačke, ova replika Mercedes-Benza 300SLR napravljena je u Velikoj Britaniji.

mercedes

Vozilo je postavljeno na čeličnu šasiju i 12 inčne točkove, a pogoni ga dvotaktni benzinac od 50 ccm. Kabina je opremljena četvorokrakim aluminijumskim volanom i ručno prošivenim sjedištima sa presvlakama u kombinaciji koža-platno.

jaguar

Ponudu dječjih oldtajmera zaključuje replika Jaguara E-Type sa crvenim enterijerom i volanom od drveta. Pokreće ga benzinski motor, a auto ima i funkcionalne farove.

Ovaj “klasik” je nešto jeftiniji, i trebalo bi da na aukciji, koja će se održati polovinom avgusta u Kalifroniji, dostigne cijenu između 10.000 i 15.000 dolara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend