Auto - Moto

Tesla se sprema da predstavi svoj novi kamion

Kompanija Tesla uskoro će predstaviti svoj najnoviji električni kamion.

Američki proizvođač vozila na električni pogon prvobitno je najavio predstavljanje ovog električnog teretnog vozila za 26. oktobar, ali je zbog poteškoća u proizvodnji novog Modela tri pažnja kompanije bila usmjerena na taj putnički automobil, dok je premijera pomjerena za 16. novembar.

Tizer, koji je objavljen početkom mjeseca, otkrio je uske konture vozila i dizajn LED farova, a objavljeno je i da će električni kamion biti korišćen za prevoz tereta na srednjim relacijama u SAD i da će sa punim baterijama moći da pređe između 200 i 300 milja (321-482 kilometara).

Tesla izuzetno vodi računa o aerodinamici svojih vozila, i Mask će najvjerovatnije učiniti sve da ublaži vazdušni otpor, s obzirom na to da susret kvadratnog čeonog dijela kamiona sa vazduhom crpi dosta električne energije. Moguće da će brave biti uvučene, i da će određeni djelovi kamiona moći da mijenjaju ugao radi postizanja što bolje aerodinamičnosti vozila.

Izvršni direktor i vlasnik kompanije Tesla Ilon Mask jedan je od najvećih fanova baterija, pa njegovo novo vozilo najvjerovatnije neće biti hibrid sa dizel motorom, niti će imati motor na vodonik, piše The Verge.

Najvjerovatnije će u stoprocentnoj mjeri koristiti snagu litijum-jonskih baterija koje će biti položene duž poda kamiona, kao što je to slučaj sa Teslinim automobilima.

Težište vozila tako će biti nisko, zbog čega će biti lakše upravljati njime, što je naročita prednost kada su u pitanju snažni bočni vjetrovi.

Postavlja se i pitanje o kapacitetu baterija, s obzirom na to da trenutna mreža Superchargera može da napuni automobil Model S za 40 minuta, a da su kamioni po tom pitanju znatno zahtevniji, čak i da Mask uspe da smesti dovoljan broj baterija u vozilo.

Moguće je da će na fiksnim rutama postojati tačke na kojima će biti postavljeni punjači, ili na kojima će kamioni moći da provedu noć puneći se.

Konačno, tu je i cena. Operateri transportnih flota znatno su manje skloni iznenadnoj kupovini vozila u odnosu na kupce automobila. Ipak, iako će kamion u startu vjerovatno biti skup, Mask će najvjerovatnije učiniti da se njegova kupovina kroz smanjenu potrošnju goriva i cijenu održavanja isplati već u roku od pet godina.

Tagovi

Send this to a friend