Društvo

Broj operativnih zahvata najveći od kad postoji risanska bolnica

Dr Vlado Popović, je za Skala radio istakao da je bolnica „Vaso Ćuković“ u Risnu, kompletna ortopedska i neurohirurška patologija, od prvog dana epidemije koronavirusa na usluzi svim građanima Crne Gore. Naglašava da medicinsko osoblje i dalje uspijeva uspješno da se organizuje, a da ne trpi.

Olakšavajuće okolnosti su blaže kliničke kliničke slike, kada su u pitanju oboljeli zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi, te navodi da dva ljekara i šest medicinskih sestara koji su inficirani koronavirusom lagano izlaze iz perioda izolacije i vraćaju se svojim obavezama.

“Postoje jasni protokoli rada u bolnici. Postavio ih je menadžement u saradnji sa NKT-om, zahvaljujući epidemiološkinji dr Slavici Zgradić, naveo je on. Risanska bolnica je tzv. “čista bolnica.” Bilo je pacijenata koji su morali biti hitno operisani pa im zbog toga nije mogao biti urađen test, da bi se kasnije ispostavilo da su pozitivni na koronu. Takvi pacijeniti su upućivani na dalje liječenje u Klinički centar ili u Opštu bolnicu u Baru, u zavisnosti od težine njihove kliničke slike”, objašnjava direktor ove zdravstvene ustanove.

“Svako od nas je podložan da se zarazi ovim virusom, ali ono što je bitno je da je ova bolnica apsolutno čista i pacijenti i njihovi najbliži mogu biti potpuno mirni. Postoje svi uslovi da takva i ostane”, poručuje dr Popović. Prioritet su svakako onkološki pacijenti kada je u pitanju neurohirurgija, dakle pacijeniti sa tumorima mozga i kičmenog stuba, ali i svi pacijenti koji imaju povrede glave. Svi sa PCR negativnim testom apsolutno ne čekaju i bivaju primljeni. Isto tako i svaki ortopedski pacijent koji traži hitnu intervenciju biva operisan po svim zaštitnim mjerama. Ukoliko povreda dozvoljava, čeka se PCR negativan test. Postoje odjeljenja za izolaciju u kojima borave pacijenti dok testovi ne stignu, i u saradnji sa Institutom za javno zdravlje postoje prioriteti pa pacijenti ne trpe”, objašnjava direktor dr Popović.

Broj operativnih zahvata u risanskoj bolnici, zahvaljujući odluci NKT–a u vrijeme korone je najveći od kad postoji ova bolnica. Urađeno je najviše operacija ogromnim zalaganjem svih zaposlenih i najveći broj pacijenata je zadovoljan pruženim uslugom i ishodom liječenja, saopštio je dr Popović.

On je naglasio da je bolnica u Risnu od juče bogatija za artoskop, aparat koji je od izuzetne važnosti za razvoj artoskopske hirurgije na zglobu koljena, koju su započeli sa konsultantom, docentom Miškulinom. Ovaj aparat je nabavljen zahvaljujući donaciji Luke Kotor i firme Urion i Džonson, njegovog proizvođača. Navodi da će aparat ovih dana biti montiran, i ističe važnost činjenice da  će se sada u risanskoj bolnici obavljati operacije za koje je veliki broj naših građana morao ići u regionalne kliničke centre, zašto je bilo potrebno izdvojiti značajna finansijska sredstva. Ovom novinom će se doprinijeti i smanjenju troškova Fonda zdravstva.

Dr Popović je poručio građanima da je u ovom teškom vremenu pandemije na ispitu ljudskost. Apeluje na sve da nose masku i pridržavaju se ostalih mjera, kako radi sebe tako da bi zaštitili druge. Podsjetio je i da se sve glasnije čuje da su ispitivanja na vakcinama protiv ove opake bolesti pri kraju i da možemo očekivati u skoro vrijeme njenu distribuciju i upotrebu.

Send this to a friend