Društvo

CEDIS: Trafostanice u Podgorici na udaru lopova

Mreža i objekti Crnogorskog elektrodistributivnog sistema na prometnim lokacijama u Glavnom gradu konstantno su na udaru kradljivaca, tvrde iz tog preduzeća.

„Krađa aluminijumskih vrata sa trafostanica u Podgorici i okolini postala je gotovo svakodnevna pojava. Da kradljivci ne prezaju ni od čega govori podatak da su ukradena vrata sa trafostanica u samom gradskom jezgru, u dvorištima škola i državnih ustanova, kao i na prometnim saobraćajnicama. Tako su ovih dana privremeno obezbijeđene trafostanice „Škola Drač“, „Kruševac 7“ i „Drač 6“, dok su na trafostanicama „Dom omladine“ i „Narodna banka“ ugrađena nova vrata“”, istakao je Nikola Vukčević, glavni inžinjer za trafostanice i kablove.

Ekipe CEDIS-a sprovode vanredne kontrole objekata i mreže međutim, ističu, da konstantan nadzor nad oko 600 trafostanica na području Podgorice nije moguće sprovesti.

I kad saniraju trafostanice, one nakon nekoliko dana opet budu na meti lopova.

“Materijalna dobit počinioca ovog krivičnog djela na tržištu sekundarnih sirovina je više nego skromna, dok je opasnost po živote građana u slučaju krađe zaštitnih elemenata sa trafostanice izuzetno velika”, kažu oni apelujući na građane da im svaku neovlašćenu djelatnost na mreži i objektima CEDIS-a prijave.

Slični problemi su aktuelni i u drugim djelovima Crne Gore.

“Tokom prethodne godine krađe su naročito bile izražene na području Nikšića, gdje su sa osam trafostanica 10/0,4 kV otuđena vrata, više nisko-naponskih ormara su razbijeni zbog bakarnih šina, dok je iz starog postrojenja trafostanice 35/10 kV Bistrica otuđena značajna količina bakarnih sabirnica. Takođe, tokom 2017. na području Regiona 3 (Berane, Andrijevica, Rožaje, Plav, Gusinje, Petnjica) bilo je deset slučajeva krađe elemenata trafpstanica, najčešće trafo ulja i bakarnih djelova”, navode oni.

Na meti kradljivaca često su i L – profili sa željezno-rešetkastih stubova distributivne mreže.

Slučajevi se, napominju oni, prijavljuju policiji i redovno se podnose krivične prijave protiv NN lica.

Send this to a friend